Nem megegyezni és nem betartani mint hosszú távú program

Füleki Hajnalka | 2021. november 4. - 14:24 | Vélemény

Néhány éve örömmel olvastuk a hírt, hogy az európai okosok kiszámolták, anyagilag már nem éri meg feltétlenül az óratologatás. És hogy az európai politikusok megegyeztek, nem is fogjuk már tologatni. Aztán a napokban azt olvastuk, hogy mégis tologatni fogjuk, minimum évekig, mert nem igazán sikerült megegyezni a részletekről.

Nem megegyezni és nem betartani mint hosszú távú program
Fotó: MTI - illusztráció

Én a hétvégén áttologattam a mutatókat és átállítottam a digi számlapokat, egyet kivéve, mert apámnak tavaly olyan faliórát vettünk, amely a család legtöbb tagjánál okosabb, de tőlem biztosan… Csakhogy azt nem számították ki és nem tervezték meg a módszertanát sem, miként lehet átállítani a kandúr időszámítását. Őt ugyanis nem érdeklik a politikusok, sem a számításaik, sem az üres ígéreteik, ő a szokott időben leverte az éjjeli szekrényekről a legnagyobb zajt csapó tárgyakat, ráugrott a fejünkre, felpofozott, megharapta a lábujjunkat és követelte a reggelit. Politikai időszámításunk szerint hajnali ötkor, mert hat órához szokott.

A természet, az természet… Működik.

A politika meg… Az is működik. Csak neki ma már lényege, hogy ne hozzon eredményt, hanem csupán folyamatokat generáljon.

Ha ugyanis valaki egyszer betartaná a megkötött egyezségeket – ugyebár ezekből sem születik sok, mert megegyezni valakivel nem politikai győzelem, hanem veszteség, ahhoz engedni kell –, az betartana saját magának. Akkor ugyanis el kéne kezdeni dolgozni, megvalósítani, amit ígértek. Márpedig másokra mutogatva, áthárítva a felelősséget tovább ígérgetni sokkal könnyebb, kényelmesebb, kevésbé fárasztó. És azon nincs mit ellenőrizni, számonkérni. Míg a konkrét munkán akad.

Így van ez nemcsak a szlovák kormányban és a szlovák parlamentben, hanem a világban is, a klímacsúcstól Afganisztánig. Mindenki ígér, de mindenki kevés a saját ígéretéhez. Kell hozzá a partner, akivel meg kell egyezni. De mégsem… És így körbe-körbe-karikába. Jó pénzért. Akármiben egyeznek meg, úgyse tartják be, mert a részletekhez további tárgyalások és egyezségek szükségeltetnek. Sosincs vége.

Úgy lehetne vége, ha a politikusok akkor kapnák meg a fizetésüket, ha felmutatják a konkrét, ellenőrizhető végeredményt. Hogy most akkor fel lett-e építve és nem omlik-e össze (mint az építészek), meg lett-e reformálva és működik-e (mint pl. a rendszergazdák), meggyógyult-e (mint az orvosok), learattuk-e és ehető-e (mint a mezőgazda esetében).

A politikusok állítgathatnak, amit akarnak, órát, nemzetmentést, kopjafát vagy örök eszmét…

Akármiben egyeznek meg az ország és a világ politikusai, a mi kandúrunk leszarja. Hajnali ötkor. Ha szombat, ha vasárnap. Ő tudja.