Nem megy Gyimesivel egy listára a Híd Platform, de hajlandó módosítani a párt nevét Magyar Szövetségre

2023. május 11. - 19:32 | Belföld

A Szövetség listáján, az MKP-val és az Összefogással együtt akar indulni a Híd Platform, de Gyimesi Györgyöt nem szeretnék a listán látni. Abba azonban belemennének, hogy a párt Magyar Szövetségre változtassa a nevét. Várják az Magyar Konzervatív Platform válaszát. A Híd elfogadta a 45 képviselőjelöltből álló listáját is.

Nem megy Gyimesivel egy listára a Híd Platform, de hajlandó módosítani a párt nevét Magyar Szövetségre
Fotó: Szövetség Híd Platform

A Szövetség Híd Platformjának Országos Tanácsa ma politikai nyilatkozatban mondta ki, hogy a Szövetségnek a Magyar Konzervatív Platformmal (MKP) és az Összefogás Platformmal közösen létrehozott választási listáján akar indulni az őszi parlamenti választáson. Viszont nem akarják, hogy Gyimesi György is ezen a listán legyen, akit viszont az MKP szeretne a listán látni.

„A Híd Platform nem lehet és nem is lesz részese egy olyan Szövetségnek, amely Gyimesi Györgyöt indítja a parlamenti választásokon” – áll a platform nyilatkozatában.

Gyimesi a politikai bulvárt képviseli

A Híd Platform szerint ugyanis Gyimesi György azt a politikai vonalat képviseli, amely „az üres ígérgetés, a tények elferdítése, a politikai álláspontok népszerűség alapján való váltogatása, társadalmi csoportok és politikai ellenfelek minősíthetetlen becsmérlésén alapul.

„Ezt a vulgáris politikai bulvárt Igor Matovič hozta a szlovákiai közéletbe és Gyimesi György emelte át a szlovákiai magyar politikai térbe. Ezzel a politikával eredményt nem lehet elérni” – véli a Híd Platform.

Szerintük ezt igazolja az OĽaNO elmúlt három éves kormányzása, amely csak káoszt és feszültséget hozott.

Várják az MKP válaszát

A Híd Platform szeretné, ha a Szövetség Grémiuma a május 15-i ülésén döntést hozna a pártlistáról. Ehhez szerintük az kell, hogy az MKP addig eldöntse mit akar.

„Ehhez pedig az MKP Platform egyértelmű állásfoglalása kell. Minden ettől eltérőt a bizalmatlanság és a folytatódó bizonytalanság jeleként fogunk értelmezni és amennyiben szükségessé válik, a szűk időkeretre való tekintettel ennek alapján fogunk lépni” – áll a párt nyilatkozatában.

A párt az MKP és az Összefogás Platformok más képviselő-jelöltjeivel szemben nem támaszt kifogást. „Megerősítjük 2023. március 25-én hozott döntésünket, miszerint az MKP és az Összefogás addigi tagjaival szemben semmilyen kifogást nem emelünk és a Szövetség választási sikerének érdekében mindent megteszünk, hogy együtt eredményesen képviselhessük választóink érdekeit a parlamentben” – áll a nyilatkozatban.

A Szövetség egyben tartása érdekében a Híd Platform még egy gesztust tesz az MKP felé. „A szövetségeseink felé tanúsított szolidaritásból a Híd platform ma úgy határozott, hogy

amennyiben az MKP tudatosítja, hogy a pártot nem szétverni kell, hanem összetartani, úgy elfogadja az MKP által javasolt és az Összefogás által jóváhagyott névváltoztatást Magyar Szövetség – Maďarská Aliancia névalakra” – döntött a Híd Platform.

Az OT elfogadta a 45 képviseőjelöltjének a listáját is. A Szövetség létrejöttekor úgy döntöttek, hogy a 150-es listára 75 jelöltet az MKP, 45 jelöltet a Híd és 30 jelöltet az Összefogás platform adhat. A lista első négy helyén Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke, Rigó Konrád, a Híd Platform elnöke, valamint Agócs Attila, Fülek és Pataky Károly, Királyhelmec polgármstere áll.

A Szövetség Híd Platformjnak képviselőjelöltjei ábécé sorrendben:

A jelölt neve Járás
Agócs Attila LC
Antal Zoltán RA
Bachorec Ferenc KN
Balódi László DS
Burdiga Pavol RV
Csudai Róbert LV
Földes Richárd DS
Héder Ágnes KN
Horváth Zoltán GA
Chomča Ervin GA
Jankovič Štefan GA
Jászai Jozef KS
Juhász Ján TV
Kardos Mária DS
Kerata Ladislav VK
Kertész Štefan LC
Kovács Jozef LV
Kováts Orsolya Sára BA
Krajňák Peter PO
Kún Árpád DS
Lestyánszky Viktor VK
Maďar Jozef PD
Mészáros Róbert NZ
Pál Attila RS
Palásti Peter BA
Pándy Peter TV
Pataky Karol TV
Petrikán Peter MI
Polák Zoltán SC
Rigó Konrád DS
Rudinská Edina RV
Sárközy Irén DS
Sólymos László BA
Takács Zsolt GA
Tölgyesi Róbert SA
Tóth Marián NZ
Tóth Peter KN
Tuloki Attila NZ
Vágási Vladimír KE
Vangel Ferenc DS
Vaňo Ivan PD
Varga Márk NR
Vavrek Štefan RS
Vavrek Vladimír PO
Želinský Jozef TV

- lpj -