Nem megy a Híd a Gombaszögi Nyári Táborba, elmarad a három magyar párt vitája

2021. július 13. - 17:51 | Belföld

Nem lesz ott a Híd párt a szerdától vasárnapig tartó Gombaszögi Nyári Táborban, mert a szervezők teret adnak az általuk fakenews-portálnak tartott Körképnek, és Gyimesi Györgynek (OĽaNO), aki szerintük mindent megtesz a három párt egyesülésének ellehetetlenítése érdekében. Így elmarad a három párt gombaszögi vitája.

Nem megy a Híd a Gombaszögi Nyári Táborba, elmarad a három magyar párt vitája
Ilyen fotó idén nem készül a Gombaszögi Táborban (Fotó: Paraméter)

Nem mennek el a Híd párt képviselői a Gombaszögi Nyári Táborba, legalábbis nyilvános vitában, beszélgetésen nem vesznek részt. A pártot Agócs Attila alelnök, Fülek polgármestere képviselte volna, aki Köpönczei Péterrel, az MKP OT elnökével és Agócs Gergellyel, az Összefogás alelnökével vitázott volna, a vitát Czímer Gábor, az Új Szó belpolitikai szerkesztője vezette volna.

Agócs: Gyimesi csak látványpolitikát folytat

Agócs Attila sajnálja, hogy a tábor túlságosan nagy teret enged a dezinformációs média képviselőinek, és olyan politikusoknak, akik mindent megtesznek, hogy meghiúsítsák a három magyar párt összefogását. „Az utolsó pillanatban tudtuk meg, hogy olyan beszélgetések is lesznek, amelyek számunkra vállalhatatlanok – mondat a Paraméternek a Híd alelnöke. – A Gombaszögi Tábor szervezői elég nagy teret adtak a körkép.sk-nak, illetve a portál főszerkesztőjének, aki hónapok óta azon dolgozik, hogy aláaknázza az eddigi szlovákiai magyar politikai képviseletet.”

Agócs szerint Király Zsolt (körkp.sk) Igor Matovič és Gyimesi György embere.

„Valójában Matovič magyar »szóvivőjévé« vált az utóbbi hónapokban, nem értjük, hogy egy ilyen botránymédia hogyan kaphat ekkora felületet” – magyarázta Agócs.

Nem érti azt sem, hogy Gyimesi György miért szerepel szinte naponta a tábor programjában. „Gyimesi György csak látványpolitikát folytat, eredmény nélkül, és az utóbbi hetekben frontális támadást intézett az egész magyar értelmiség ellen, lekultúrmaffiázta több közszereplőnket, köztük volt hidas államtitkárunkat is, ez nem az a típusú vita, amit mi el tudunk képzelni” – mondta Agócs.

Gyimesivel vitatkozik majd az MKP és az Összefogás

Gyimesi két vitában is részt vesz, az egyikben egy fideszes országgyűlési képviselővel beszélget, a másikban viszont már a Híd leendő szövetségeseivel, Mózes Szabolccsal, az Összefogás elnökével, és Cziprusz Zoltánnal, az MKP alelnökével. Ezt a vitát szintén Király vezeti.

Mózes nem tartja ellentmondásosnak a részvételét a beszélgetésben. „Nem hiszem, hogy egy politikusnak ilyen szempontból válogatnia kellene” – mondta a Paraméternek Mózes. Szerinte csak egy szélsőséges, például kotlebás politikus esetében mérlegelné, hogy van-e értelme a vitának Nem zavarja az sem, hogy a körkép.sk-t a legtöbben dezinformációs médiának tartják.

„Nem hiszem, hogy egy politikusnak kellene kádereznie a sajtót – véli Mózes. – Nem teljesen mindegy, hogy ki kérdez, de én igyekszem minden kérdésre válaszolni.”

Botrányos a Tóth Károly sátor programját a résztvevők személye miatt, véli Rigó Konrád, a Híd volt kulturális államtitkára is. „A dezinformációs média képviselőjének teret adni a szabadegyetem központi programjában, a Tóth Károly sátorban, túlmegy minden határon” – utalt a körkép.sk főszerkesztőjére Rigó is. – Ez egy olyan tünet, ami sajnos azt támasztja alá, hogy a szabadegyetem programjának tartalmi összeállítása vagy nagyon unprofesszionális vagy tendenciózus.” A résztvevőket azonban nem akarja lebeszélni a táborról.

„Bulizni Gombaszögön továbbra is nagyon jó! Többre szerintem nem is kell használni” – üzente a táborakóknak Rigó.

A táborban Gyimesi mellett az összefogásos és a fideszes politikusok kapják a legtöbb teret, nincs olyan nap, hogy ne lenne előadása a magyarországi kormánypárt valamelyik képviselőjének, az Összefogásnak pedig általában naponta több képviselője is részt vesz valamilyen beszélgetésben.

Kerestük Orosz Örst, a gombaszögi tábor főszervezőjét, az Összefogás alelnökét is a botrányos programpontokkal kapcsolatban, amint válaszol kérdéseinkre, a hírt bővítjük.

- lpj -