Nem a meteoritok okozták a tengeri fajok robbanásszerű sokasodását

2017. január 25. - 15:58 | Tech

A meteoritok nem járultak hozzá a tengeri fajok robbanásszerű sokasodásához mintegy 471 millió évvel ezelőtt - állapították meg svéd és dán tudósok.

A kutatók szerint az úgynevezett nagy ordovícium földtörténeti kori biodiverzitási esemény (GOBE) nagyjából kétmillió évvel korábban kezdődött, mint a meteorok becsapódása. A következtetést meteormaradványokban gazdag svéd üledékek kristályainak új kormeghatározására alapozták - számolt be a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a Nature Communications szaklapban megjelent tanulmányról.

A kutatás kimutatta, hogy a két jelenség között nem volt kapcsolat. Az adatok alapján megállapítottuk, hogy a fajok óceáni megszaporodását, a biodiverzitás kialakulását nem befolyásolta mérhetően földön kívüli tényező"- írták a szerzők.

A GOBE nagyjából 70 millió évvel az élővilág első nagy térhódítása után kezdődött, ez utóbbi mintegy 540 millió éve, a kambrium földtörténeti időszakban ment végbe. Vannak tudósok, akik szerint az ordovícium földtörténeti kori óceáni "fajrobbanást" a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaöv egy égitestütközése váltotta ki, melynek kőtörmeléke a Földre záporozott.

Az elmélet szerint a "meteoritbombázás" okozta környezeti változások elegendőek voltak ahhoz, hogy a meglévő élővilágban sokszínű fejlődést indítsanak el.

Az elméletet cáfoló svéd és dán kutatók nem adtak választ arra a kérdésre, hogy ha nem meteoritbecsapódások, akkor mi váltotta ki a tengeri fajok robbanásszerű kialakulását. Anders Lindskog, a tanulmány egyik szerzője úgy vélte, valószínűleg az események és folyamatok kombinációja indíthatta el a robbanásszerű fejlődést.

"Ésszerű, hogy az ordovícium alatt jellemzően magas tengervízszint egyszerűen nagyobb teret adott az élővilág burjánzásának. Ehhez járult a sok kis kontinens léte, melyek mindegyikén őshonos növényzet nőhetett, növelve a fajok számát a bolygón, valamint a jótékony klímaváltozás, amely valószínűleg lehűlés volt, és máris kész a biodiverzitás kialakulásának receptje" - írta e-mailben az AFP francia hírügynökségnek.

(MTI)

Címkék: Meteorit