Nem mindegy, hogy házhoz szállíttatjuk az ételt, vagy az étteremben fogyasztjuk el, az áfacsökkentés nem vonatkozik mindkettőre

2022. december 9. - 10:06 | Belföld

Akár házhoz rendel egy pizzát, akár étterembe megy megenni azt, az érintett étterem költségei szinte azonosak. Az áfacsökkentés, mely január 1-jén lép életbe, mégsem vonatkozik mindkét esetre.

Nem mindegy, hogy házhoz szállíttatjuk az ételt, vagy az étteremben fogyasztjuk el, az áfacsökkentés nem vonatkozik mindkettőre
Illusztrációs felvétel (Pexels)

Az áfa 10%-os csökkentése csak az éttermi étkezésekre vonatkozik. Ha azonban elvitelre kérjük az ételt, a hagyományos 20%-ot kell fizetni.

„Sajnos az áfacsökkenés így nem vonatkozik a nyugdíjasok étkezésére sem, amelyet kiszállítanak nekik. Ez alapvető probléma“ – mondta Marián Viskupič, a parlament Pénzügyi és Költségvetési Bizottságának elnöke.

Az éttermeknek át kell állítaniuk információs rendszereiket, hogy ne csak azt tudják berakni az eKasa rendszerbe, amit az étteremben fogyasztanak el a vendégek. Ez azt jelenti, hogy magasabb adminisztrációs költségeik lesznek. „Január 1-től más jogszabályi változások is életbe lépnek. Például a különböző platformokon, mint például a Bolt vagy a Volt az egyéni bevételeket kell jelenteni, így a pénzügyminisztériumnak lesz információja arról, mennyit keresett futárszolgálattal az étterem“ – tette hozzá a Szlovákiai Adófórum elnöke, Alica Oravcová.

Az étterem-tulajdonosok éppen ezért elégedetlenek az intézkedéssel. „A képviselőknek továbbra is van lehetőségük elfogadni egy értelmesebb megoldást, amely nem okoz ekkora zűrzavart“ – jegyezte meg Viskupič.

(noviny.sk)