Nem mindenki számára hozzáférhető a megfelelő oktatás Szlovákiában

2019. október 4. - 11:24 | Belföld

Nem mindenki számára hozzáférhető a megfelelő oktatás Szlovákiában, ami az oktatási rendszer egyik legnagyobb problémája - mutatott rá a MESA10 nonprofit társaság által készített felmérés. A felmérés célja az volt, hogy meghatározza a szlovákiai oktatási rendszer jelenlegi helyzetét, és javaslatot tegyen a változtatásra.

„Ma szinte mindenki bejuthat az egyetemre, de a korai gyermekkori törődés és nevelés nem adatik meg mindenkinek” - mondta Renáta Hall, a társaság igazgatója. Kutatások szerint az oktatási rendszer nem képes integrálni az ilyen gyerekeket és időben mérsékelni a későbbi kudarc kockázatát, hogy mindenki azonos esélyekkel indulhasson.

Az Ennek van értelme (To dá rozum) kezdeményezés aktivistái szerint az oktatási rendszer nem képes reagálni a gyerekek érdekeinek és igényeinek sokféleségére. Katarína Vančíková elemző rámutatott, hogy a fogyatékossággal élő vagy a roma közösségekből származó gyerekek hátránnyal indulnak. Közülük sokan nem szereznek képesítést, ami később lehetővé tenné számukra, hogy érvényesüljenek a munkaerő-piacon.

„Szinte minden ötödik alapiskolás tanulónak speciális oktatási igényei vannak" - állítják az elemzők. A kezdeményezés szerint az, hogy egyre több az ilyen gyerek, összefügghet a finanszírozási rendszerrel. Ennek ellenére ezeknek a tanulóknak csaknem fele speciális oktatásban részesül.

Az egyik probléma például az, hogy a tanárok nagy része nem megfelelően felkészült arra, hogy felismerje a gyerekek speciális igényeit és a nevelési metódusok teljes skáláját alkalmazni tudta. Továbbá a pedagógusok bérezése sem megfelelő.

2017 és 2019 között több mint 15 ezren vettek részt a kérdőíves felmérésben, továbbá több mint 650 interjú készült a témában. Az óvodától a felsőoktatásig az iskolarendszer minden területére kiterjedt a vizsgálat.


(TASR)