Nem minősítették terrorcselekménynek a wisconsini gázolást

2021. november 23. - 07:22 | Külföld

Nincsenek arra utaló bizonyítékok, hogy terrorcselekmény lett volna az öt emberéletet követelő gázolás az amerikai Wisconsin állambeli Waukesha városában - közölte hétfőn Daniel Thompson helyi rendőrfőnök.

Nem minősítették terrorcselekménynek a wisconsini gázolást
Fotó: TASR/AP

A rendőrség öt rendbeli gyilkosság miatt emelt vádat a 39 éves férfi ellen, aki vasárnap belehajtott a terepjárójával a wisconsini Waukesha városka - Milwaukee egyik elővárosa - szívében tartott karácsonyi menetbe. Az ámokfutó ezzel öt ember halálát és 48 felvonuló sebesülését okozta. A 48 sérültből legalább kilencen válságos állapotban kerültek kórházba, hét másik ember súlyos sérüléseket szenvedett.

Thompson rendőrfőnök szerint a Darrell Brooks Jr. néven azonosított férfi nem sokkal korábban családi veszekedésben vett részt, ez motiválhatta tettét. A rendőrfőnök kiemelte, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a gázolás terrorcselekmény lett volna, vagy hogy Brooks bárkit is ismert volna a felvonulás résztvevői közül. Hozzátette, hogy a férfi egyedül cselekedett.

Brooks ellen egyébként 1999 óta 16 bűncselekményben emeltek vádat, a gázolás idején két eljárás még folyamatban volt ellene, az egyikben például azzal vádolják, hogy szándékosan elgázolt egy nőt a kocsijával egy benzinkútnál történt összeszólalkozást követően.

Egy helyi riporter hétfőn este nyilvánosságra hozta a milwaukee-i megyei ügyészi hivatal levelét, amelyből kiderült: Brooks az ámokfutás előtti napokban került szabadlábra ezerdolláros óvadék ellenében. Az ügyészi hivatal belső vizsgálatot rendelt el az óvadékról szóló döntés ügyében.


MTI