Nem muszáj csalni és gyilkolni, lehet becsületesen is élni

2020. december 8. - 00:01 | Régió

A vizsgált gyilkosságok áldozatainak hozzátartozóit hallgatták ki az alsóhatári maffiaper december 7-i tárgyalási napján.

Nem muszáj csalni és gyilkolni, lehet becsületesen is élni
Dora Ferenc alsóhatári polgármester a Specializált Büntetőbíróságon - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

A bazini Specializált Büntetőbíróságon zajló eljárás vádpontjai között öt gyilkosság, egy megrendelt, de el nem követett merénylet, bűnszervezet támogatása, valamint kábítószer-birtoklás szerepel.

Az alsóhatári polgármester, Dora Ferenc és vádlottársai ellen folyó eljárás novemberi tárgyalásain a bűnbánó tanúkat hallgatták ki, a bizonyítás következő szakaszában pedig a különböző szemtanúk és a tanúkárosultak tesznek vallomást. Hétfőn két áldozat hozzátartozója jelent meg a bíróságon.

„Amikor eltűnt, meg akartam találni. Semmi mást nem akartam, csak megtalálni”

– írta le érzéseit a nő, akinek testvére 2013 elején tűnt el egyik pillanatról a másikra. Az andódi (Érsekújvári járás) Madarász Krisztián egyszerű ember volt, és amikor volt munkája, szerény fizetésből élt. Alig tíz hónappal eltűnése előtt csináltak belőle „fehér lovat”. Céget hoztak létre a nevére, majd akik erre rászedték, fiktív számlákra épülő ÁFA-visszaéléseket követtek el.

Dora Ferenc alsóhatári polgármester és fia, ifj. Dora Ferenc a vádlottak padján

A vádirat szerint a másodrendű vádlott, ifj. Dora Ferenc állhatott a gazdasági bűncselekmények mögött, és a harmadrendű vádlott, Alföldi László tartotta a kapcsolatot Madarásszal. Alföldi még egy autót is adott a férfinak.

„Kérdeztem tőle, honnan van az autó, de csak annyit mondott, hogy kapta. Anyuhoz is eljött, hogy megmutassa neki, milyen autója van”

– idézte fel Madarász testvére az akkori történéseket, amelyek mai szemmel, az ügy folyományait ismerve válnak igazán szomorúvá.

A későbbi áldozat egyébként nemcsak autót kapott, hanem állítólag Alföldi László egyik ismerőse, egy szintén andódi származású férfi rendszeresen fizette őt. Sőt, Madarász Krisztián a két személy közül valamelyikkel, vagy mindkettővel egyszer Prágában is volt, ahova valószínűleg azért vitték el őt, hogy valamilyen „üzleti” ügyet intézzenek el vele. Az említett andódi (Érsekújvári járás) illetőt hétfőn szintén tanúként hallgatták ki a bíróságon, de tagadta az elhangzottakat.

A károsultként számon tartott nő azt is elmondta, hogy tudomása szerint testvérét egyszer Alföldi kísérte el egy érsekújvári bankba, hogy a cég számlájáról egy nagyobb összeget vegyenek fel.

Amikor a rendőrség vizsgálni kezdte a cég gyanús tevékenységét, Madarászt kicsalták Alsóhatárra, és meggyilkolták. Ezt ifj. Dora Ferenc és Alföldi László is cáfolni próbálják, ám a gyilkossággal kapcsolatban a Sátor-féle dunaszerdahelyi maffia egykori tagja, Bugár György korábban beismerő vallomást tett. Elmondása szerint a férfi már halott volt, amikor ő Alsóhatárra ért, és azt állítja, hogy az andódi férfit Alföldi lőtte le. A holttestet végül az egykori maffiavezér, Sátor Lajos félkész alsóhatári villájának telkén ásták el 2013 februárjában. A rendőrök 2018-ban keresték is a helyszínen Madarász földi maradványait, de nem jártak sikerrel.

A tanúkárosult vallomásához ifj. Dora Ferenc nem szólt hozzá, vádlottársa, Alföldi László azonban megragadta az alkalmat, hogy tagadja az elhangzottakat. Azt mondta, sem bankban, sem pedig Prágában nem volt Madarász Krisztiánnal.

„Négy napra kölcsönadtam neki az autómat, amit nem adott vissza, és amivel 14 ezer eurós mínuszba kerültem a lízing miatt”

– hangzott Alföldi hozzászólása.


Összes kapcsolódó cikkünk:

ALSÓHATÁRI MAFFIAPER

DUNASZERDAHELYI MAFFIA


„Tönkreteszlek!”

A hétfőn meghallgatott második tanúkárosult a 2004 januárjában eltűnt nádszegi agronómus, Czakó Imre felesége volt. A férfit a vád szerint az elsőrendű vádlott, Dora Ferenc alsóhatári polgármester egy sokáig húzódó telekvita miatt gyilkoltatta meg Sátorékkal. Az agronómus földi maradványait majdnem napra pontosan 15 évvel az eltűnése után, 2019 januárjában találták meg a rendőrök Nyékvárkony kataszterében, Ollétejed közelében.

A tanú beszámolt azokról a konfliktusokról, amelyek férje, pontosabban az általa képviselt királyrévi mezőgazdasági cég, valamint Doráék agrárvállalkozása között történtek. Előfordult olyan is, hogy aratáskor a rendőrséget kellett kihívni, mert komoly nézeteltérés alakult ki a két fél között arról, hogy kinek áll jogában művelni bizonyos parcellákat. A konfliktus pedig idővel csak egyre jobban elmélyült.

Czakó Mária a nádszegi építésügyi hivatal dolgozójaként egyszer fültanúja volt egy konkrét vitának is. A hivatalba érkezve hallotta, ahogy veszekedés hangjai szűrődnek ki az egyik irodából.

„Tönkreteszlek!”

– kiabálta az alsóhatári polgármester a nő férjének a zárt ajtó mögött.

Később az agronómust baseballütővel verték meg, amikor egy reggel a királyrévi munkahelyére érkezett. A támadást az a férfi követte el, aki az előző, november végi bírósági tárgyaláson hallgatott ki tanúként a bírósági szenátus.

Czakó Imrének 2004. január 27-én veszett nyoma. A Sátor-féle maffia tagjai rendőrnek öltözve csalták őt tőrbe aznap reggel. A gyilkosságról korábban a „kivégzőosztag” vezetője, Nagy Zsolt számolt be részletesen a bíróságon.

A család csak délután tudatosította, hogy baj van, amikor az apa nem jelent meg kislányáért. Eltűnését nem sokkal ezután jelentették a rendőrségen, de ez sajnos már nem vezetett eredményre, a férfit aznap este meggyilkolták.

Az ezt követő időszakban a család különböző üzeneteket kapott. Az agronómus feleségét egyszer egy furcsa telefonszámról hívták fel, és azt közölték vele, hogy ha azt szeretné, hogy gyermekeivel ne történjen baj, akkor fejezze be férje keresését. Egy másik alkalommal az asszony egy levelet kapott, amiben az állt, hogy férjét valahol Pozsonyeperjes környékén temették el. Kutattak is utána a helyszínen, de természetesen nem találták meg, hiszen a maffia tagjai máshol tüntették el őt.

Abban, hogy az agronómus ellen elkövetett gyilkosságot az alsóhatári polgármester rendelte meg, Czakó Mária sem kételkedik. Miután a bíróságon kihallgatták, kérdésünkre így nyilatkozott:

„Bízom benne, hogy a bűnösök elnyerik a büntetésüket, és a bíróság helyesen fog dönteni. Tudom, hogy senkit nem hoz már vissza ez az egész, de az ítélet megnyugvást jelent, hogy ebben az országban nem lehet mindent megtenni, senki nem lehet kiskirály. Én csak sajnálni tudom (Dora Ferencet), hogy ilyen módszerekkel érte el azt, amit elért. Mert lehet becsületesen is élni. Igaz, nem ilyen nagylábon, hanem kicsit szerényebben, de meg lehet élni becsületesen is. És az én férjem azokhoz tartozott, akik igyekeztek becsületesen végezni a dolgukat, és nem csalással, gyilkossággal érvényesülni.”

(Barak Dávid)