Nem nőtt Szlovákiában a háttérsugárzás a csernobili erdőtűz miatt

2020. április 16. - 12:42 | Belföld

Szlovákiában nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt – közölte szerdán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) specialistája, Terézia Melicherová.

Nem nőtt Szlovákiában a háttérsugárzás a csernobili erdőtűz miatt
Fotó: TASR/AP

A szakértő kijelentette, Szlovákiában a háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás az erdőtűz miatt. A helyzetet továbbra is intenzíven figyelik, 10 percenként végzik a méréseket.

Melicherová hozzátette, a szakértők szerint a sugárzás csak helyi szinten emelkedett meg bizonyos mértékben, tehát Szlovákiát akkor sem érte volna el, ha kelet felőli légáramlás lett volna az uralkodó. Az elmúlt napokban azonban elsősorban nyugati szél volt a jellemző.

Mint ismert, április 4-én, szombaton csaptak fel a lángok egy erdős területen a csernobili tiltott övezetben. A tűz a lakatlan Volodimirivka település közelében ütött ki a Kotovszkij erdőgazdaságban. Az aljnövényzet kigyulladása miatt a tűz fokozatosan továbbterjedt, a napokban megközelítette a katasztrófa sújtotta atomerőművet és a radioaktív hulladéklerakatot is, de sikerült azt időben megfékezni.

A katasztrófavédelmi szolgálat kedden közölte, hogy nyílt tűz már nincs a térségben - az eső segített megfékezni a lángokat -, de még néhány nap kell a parázsló gócok eloltásához. Szerda reggeli jelentésük szerint - amelyet az RBK Ukrajina hírportál idézett - jelenleg is zajlik a parázsló tűzfészkek oltása.

Egy, a faluban lakó 27 éves férfi közben beismerte, hogy "szórakozásból" gyújtott fel három helyen füvet és szemetet. A szél belekapott a lángokba, és nem tudta eloltani, ami miatt szétterjedt a tűz. A férfi ellen büntetőeljárás indult.


(TASR/MTI/para)