Nem nyitnak ki az iskolák február 1-jén

2021. január 28. - 15:49 | Belföld

Nem kezdődik el a tanítás az iskolákban február 1-jén, marad az online oktatás - tájékoztatta a nyilvánosságot Marek Krajčí egészségügyi miniszter.

Nem nyitnak ki az iskolák február 1-jén
Fotó Teraz.sk (Screenshot)

A döntést azzal magyarázta, hogy a szakmai konzílium nem ajánlja a szigorítások február eleji enyhítését.

Az alap- és a középiskolások továbbra is otthon tanulnak, óvodába és napközibe pedig csak a stratégiai ágazatokban dolgozó szülők gyerekei járhatnak, valamint azoké a szüléké, akik nem tudnak otthonról dolgozni.

„Ezúton kérem az iskolaigazgatókat és a fenntartókat, ha eddig nem tették meg, tegyék ezt lehetővé az érintett szülők számára”

– mondta Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter.

Branislav Gröhlin oktatásügyi miniszter reméli, hogy február 8-án már megnyithatják az óvodákat és az alapiskolák alsó tagozatait minden gyermek számára.

Egyelőre a tavaszi szünet eltörlésén sem gondolkodnak. Gröhling azt mondta, a nyári iskolák mintájára tavaszi iskolák indulhatnak. Az oktatási tárca vezetőjének tájékoztatása szerint az a cél, hogy a tanulókkal átvegyék a tananyagot, és pótolják a hiányosságokat. Az iskolák ezzel kapcsolatos költségeit megtérítik.

„Ha a tavaszi iskolák szervezése mellett döntenek az iskolák, egyeztetés után megtérítjük a költségeiket. Ez tavaly ősszel is így volt, az öt plusz egy fős csoportokban szervezett oktatás szervezésekor"

- mondta Gröhling.

Az oktatásügyi minisztérium kézikönyvet akar kiadni a jövő héten az iskolák megnyitásáról. Ugyancsak a következő hét folyamán az oktatásügyi minisztérium szeretné lezárni az iskolában végzett gargarizáló tesztek közbeszerzési eljárását.

Az oktatási minisztérium a jövő héten tenné közzé az útmutatót az iskolák kinyitásához.

„Ez február 8-tól működne, hogy felkészülhessünk a további intézkedések meghozatalára"

- mondta Gröhling. A jövő héten zárná le a tárca a gargarizálós tesztek beszerzésének kérdését is.

A pedagógusok oltásáról is tárgyal az oktatási és az egészségügyi miniszter.

„Az egészségügyi tárca eleget tett a kérésünknek, a pedagógusok a hetedik fázisban kapják meg a védőoltást. Ha megvizsgáljuk az előző fázisokat, láthatjuk, hogy oda azokat sorolták, akiknek valóban szükségük van az oltásra"

- zárta Gröhling.

TASR/para