Nem is olyan biztos, hogy olyan sokan akarnák vasárnap bezárni az üzleteket

2020. június 3. - 10:47 | Belföld

Kezdődik a parlament ülésszaka, melyen többek között azok az ellenzéki képviselői indítványok is megtárgyalásra kerülnek, melyek a boltok többségének vasárnapi zárva tartását írnák elő.

Nem is olyan biztos, hogy olyan sokan akarnák vasárnap bezárni az üzleteket
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A Focus legutóbbi felmérése, mely során az embereket arról kérdezték, egyetértenek-e a vasárnapi boltzárral, elég egyértelműen a helyeslők irányába billent, négyből hárman így vélekedtek. A Focus azonban május 28. és június 1. között elvégzett egy másik felmérést is, mely során a kérdésüket átformálták egy picit, az eredmény pedig szignifikánsan eltért ez előzőtől.

Ezúttal két opciót kínáltak a megkérdezetteknek, mégpedig hogy megmaradna a vasárnapi nyitva tartás lehetősége, amennyiben a bolti eladók élhetnek azzal, hogy lelkiismereti okokból vasárnap nem szeretnének dolgozni, a munkáltatójuknak pedig lehetővé kell tennie, hogy otthon maradjanak, illetve hogy maradjon minden zárva, kivéve a benzinkutakat, ügyeletes gyógyszertárakat és hasonlókat.

A boltzár korábbi 72%-os támogatottsága 50%-ra esett vissza, míg 26-ról 47%-ra nőtt azok aránya, akik az említett kikötéssel meghagynák a vasárnapi nyitva tartás lehetőségét.

Ez utóbbi verziót támogatja Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes, valamint az SaS is.

Annak lehetőségét, hogy az alkalmazottnak a vasárnapi munkavégzés elutasításával kellene egyetértenie a munkáltatónak, a megkérdezettek 69% támogatná, 20% pedig nem. 11% ez esetben nem tudott válaszolni.

A Focus felmérése szerint a fiatalabbak, illetve a nagyobb városokban élők támogatják legnagyobb mértékben a vasárnapi nyitva tartást.

(Denník N)