Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Nem osztottak idén Talamon-díjat

Sem azt, sem pedig a Forbáth Imre-díjat nem adták át péntek délután Diószegen. 

Nem osztottak idén Talamon-díjat
Fotó: A szerző felvételei

2006 óta először történt meg, hogy a tragikus hirtelenséggel, fiatalon elhunyt Talamon Alfonz tiszteletére elnevezett emléknapon nem került átadásra a róla elnevezett elismerés. A kétévente átadásra kerülő Simkó Tiborról elnevezett díj azonban gazdára talált, ezt Fellinger Károly író, költő és helytörténész vehette át Ilka vára című mesekönyvéért.

„A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának az előző évben megjelent prózakötetekből kell válogatni. S mi van akkor, ha nem jelenik meg semmi? Akkor a semmiből nem lehet válogatni. Az előző esztendőben nem ez történt, de mindenképpen jóval kevesebb könyv jelent meg a 2016-os esztendőben, mint szokványosan” — indokolta Hodossy Gyula a SZMÍT elnöke, miért nem kap idén senki Talamon-, illetve Forbáth-díjat. Hozzátette, nem hagyják annyiban, még idén szeretnék kiosztani mind a két elismerést. „Azért később, mert először is módosítanunk kellett az alapszabályzatunkat, hogy ne az előző évhez kösse a díjat” — hangsúlyozta Hodossy.

A Simkó Tibor-díj immár harmadik alkalommal került kiosztásra a gyermekirodalom terén végzett kimagasló alkotói tevékenységért, amelyet idén Fellinger Károly vehetett át. „Nagyon örülök neki, mert szeretem Simkó Tibor írásait és nagy megtiszteltetés számomra a róla elnevezett díjat birtokolni” — mondta az átadó után a költő, aki az Ilka vára című mesekönyvéért kapta meg az elismerést.

 

(ls)