Nem putyinkodik tovább az SNS-es tárca az amerikai helikopterekkel, visszavesz az arcából

Miroslav Lajčák külügyminiszter és Peter Gajdoš védelmi miniszter legutóbbi telefonbeszélgetését követően kedvező nyilatkozatott kapott a külügyminisztérium a védelmi tárcától az amerikai helikopterek leszállásával kapcsolatban – tájékoztatott a védelmi minisztérium.

Nem putyinkodik tovább az SNS-es tárca az amerikai helikopterekkel, visszavesz az arcából
-illusztráció- (Fotó: Facebook Letiska Piešťany)

A külügyminiszter nyilatkozatában alátámasztotta, hogy a napokban kapta meg a védelmi minisztérium írásos nyilatkozatát, amelyben a védelmi tárca munkatársai jóváhagyták, hogy az amerikai hadsereg helikopterei átrepüljenek Szlovákia légterén, de elutasító álláspontra helyezkedtek a landolásukkal kapcsolatban. Az említett - csütörtöki és pénteki - telefonbeszélgetést követően azonban változott a helyzet.

A külügy egyetért a védelmi tárcának azzal a kijelentésével, hogy a diplomáciai engedélyek kiadása a hatályos jogszabályok értelmében a külügyminisztérium hatáskörébe tartozik. „Hozzá kell tenni azonban, hogy csak a belügy jóváhagyását követően.

” Más szóval: a külügy tájékoztatja a partnereket a védelmi minisztérium döntéséről"

– közölte a külügyi tárca.

A minisztérium ugyanakkor biztosítja a védelmi tárcát, hogy „kizárólag hivatalos alapon” tiszteletben tartja az álláspontját, és ez érvényes a védelmi minisztérium előző álláspontjára is,

„amelyben nem engedélyezték, hogy az amerikai helikopterek leszálljanak Szlovákia területén”. 

A külügyminisztérium közölte továbbá, ezzel lezártnak tekinti az ügyet, és a továbbiakban nem kommentálja a védelmi minisztérium döntését, sem a többi, ezzel a témával összefüggő körülményt.

TASR