Nem rúghatnak ki valakit csak azért, mert elérte a nyugdíjkorhatárt – egyelőre

2022. január 12. - 15:22 | Belföld

Januártól új munkatörvénynek kellett volna életbe lépnie, amely nagyobb joghatalmat biztosít a munkáltatóknak. A tervek szerint például azt is lehetővé tették volna számukra, hogy elbocsássák azokat az alkalmazottakat, akik elérték a 65 évet, illetve azt a kort, amellyel már jogosultak az öregségi nyugdíjra.

Nem rúghatnak ki valakit csak azért, mert elérte a nyugdíjkorhatárt – egyelőre
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hogy valakit kirúghassanak a munkahelyéről, mindkét feltételnek teljesülnie kellett volna. Azért volna, mert az Alkotmánybíróság megálljt parancsolt ennek a lehetőségnek. Arról, hogy a törvény összhangban van-e az alkotmánnyal, vagy sem, arról később döntenek.

Az az alkalmazott, akivel a munkáltatója azért bontotta fel a munkaviszonyt, mert elérte a 65. életévét, valamint azt a kort, amellyel már jogosult az öregségi nyugdíjra, lelépési díjat kapott volna annak függvényében, hogy hány évet dolgozott le az adott munkáltatónál a munkaszerződés felbontásáig.

Januártól viszont továbbra is az eredeti munkatörvény maradt érvényben, amely kimondja, hogy a nyugdíjkorhatár elérése nem elég indok a munkáltató részéről a munkaviszony felbontására.


(pravda)