Nem segített a lockdown az oltakozási kedven

2021. november 29. - 11:43 | Belföld

Múlt hét elején egy nap alatt megközelítőleg 8 ezren érdeklődtek az oltás első adagja iránt, ami hosszú hetek óta a legtöbb volt. A lockdown érvénybe lépése viszont nem növelte tovább az oltakozási kedvet.

Nem segített a lockdown az oltakozási kedven
Fotó: TASR

Az oltás iránti érdeklődés november 16. óta folyamatosan nőtt, ugyanazon a napon pedig Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök bejelentette a főként az oltatlanokra vonatkozó szigorúbb intézkedéseket. Ezt az „oltatlanok lockdownjaként“ emlegették, holott valódi kijárási korlátozásról akkor még nem volt szó.

Kedden viszont megtört az oltási kedv, attól kezdve pedig az elektronikus váróban lévők száma nem haladta meg a 2400-at. A törés azután érkezett, hogy Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter bejelentette: az intézkedések nem elégségesek, a kormánynak pedig javasolja a kijárási korlátozások bevezetését oltottak és oltatlanok számára egyaránt.

Az adatokból egyelőre nem lehet egyértelműen azt kikövetkeztetni, hogy az oltás iránti érdeklődés csökkenése a kijárási korlátozás számlájára írható, ami elrettentette az embereket, hiszen az oltás már nem jelent enyhébb intézkedéseket. Viszont, ha az arányok nem változnak, akkor beigazolódik az SaS és a Za ľudí félelme, valamint az elemzők feltételezései, miszerint az oltottaknak járó kedvezményezések nélkül újfent megszűnik az érdeklődés az oltás iránt.

Az első adag iránti érdeklődés csökkenését a beoltottakkal kapcsolatos adatok is igazolják. November 15. és 21. között, amikor a kormány szigorúbb intézkedéseket rendelt el az oltatlanok számára, 48 ezren kapták meg a vakcinát, ami július közepe óta a legtöbb. November 22. és 28. között 38 ezren kapták meg az első adagot, ebbe viszont még nem tartoznak bele a vasárnapi adatok. Ha beigazolódik a váróra jellemző tendencia, akkor ezen a héten nem számíthatunk lényegesen több beoltottra.

Richard Kollár matematikus két alapvető problémára hívja fel a figyelmet, egyik megoldása viszont negatívan hat a másikra, és ugyanez fordítva is elmondható: a túl szigorú intézkedések visszafogják az oltás iránti érdeklődést, a túl enyhék viszont nem jelentenek megoldást a kórházak számára. Jelenleg 3219 fertőzött személyt kezelnek a kórházakban.

Kollár szerint az egyik megoldás, hogy mindkét problémát egyszerre kezelik. Szerinte ezt úgy lehetne elérni, hogy a kormány Ausztriához hasonlóan lockdownt rendel el, és egyúttal kötelezővé teszi az oltást bizonyos embercsoportok számára. Egyelőre a koalíció egyik tagja sem támogatja az oltás kötelezővé tételét.

A koalíció hétfőn igyekszik megállapodni Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter új tervezetével kapcsolatban, amely szerint 500 eurós utalványokkal motiválnák az 55 éven felülieket az oltásra. Az intézkedés kb. félmilliárd eurójába kerülhet az államnak. Az SaS viszont sokallja az utalványok összegét, a plafont 150 euróban határozná meg.


(SME)

Címkék: lockdown, oltás