Nem a Smer és nem a Hlas. A szakértők szerint egy harmadik párt lehet a befutó a választásokon

2023. május 28. - 08:57 | Belföld

Könnyen előfordulhat, hogy nem a Smer és nem is a Hlas nyeri majd az előrehozott parlamenti választásokat, ugyanis a szakértők szerint az utóbbi időben rendkívül emelkedni kezdett az egyik párt népszerűsége – írja a TV Noviny.

Nem a Smer és nem a Hlas. A szakértők szerint egy harmadik párt lehet a befutó a választásokon
Fotó: TASR

A Progresívne Slovesnko (PS) az elmúlt két évben a harmadik legerősebb párttá fejlődött. Az előző választásokon csupán nem egész ezer szavazat hiányzott neki a parlamenti küszöb megugrásához, mostanra viszont már olyan magasságokban jár a preferenciája, hogy nem kell aggódnia a legutóbbi forgatókönyvtől.

Jakub Hankovský, az IPSOS ügynökség vezetője szerint a PS preferenciája régóta növekszik. Míg a Focus és az AKO ügynökség adatai szerint 2022 júniusában 9 százalék körül mozgott a párt támogatottsága, jelenleg már 13-14 százalék között stabilizálódott.

Ráadásul az NMS Market Research májusi felmérésében a PS már meg is előzte a Hlast. Az AKO és az IPSOS közvélemény-kutatásaiban viszont még Pellegriniék állnak a második helyen, kb. 2 százalékkal megelőzve a PS-t. Hankovský szerint ez a különbség még viszonylag nagy, és ugyan csökkent a Hlas preferenciája, a jelek szerint mostanra az is stabilizálódott.

Radoslav Štefančík szerint a PS könnyen meglepetést okozhat, ugyanis, ha a választók meglátják a lehetőséget a Hlas és a Smer vereségére, akkor érvényesülhet az úgynevezett hógolyó effektus.

„Úgy gondolom, hogy meglepetést okozhat a PS, akárcsak 2020-ban Igor Matovič. Minőség szempontjából nincs nagy választék a pártspektrum jobb oldalán, így el tudom képzelni, hogy a bizonytalan szavazók a választás napján épp a preferenciailag legerősebb pártot választják majd a jobb oldalról” – nyilatkozta Štefančík.

Emellett rámutatott egy érdekes tényre: a PS már egyszer legyőzte a Smert, mégpedig az EP-választásokon, amiről szerinte nem szabad megfeledkezni.


(tvnoviny.sk)