Nem sok jót jósolnak a 2023-as világgazdaságnak az elemzők

2022. november 15. - 12:39 | Külföld

Negatív hitelképességi kilátással kezdi 2023-at a világgazdaság, mivel az infláció lassulásnak indul ugyan jövőre, de az élelmiszer- és az energiaárak továbbra is magasak lesznek, hátráltatva a globális növekedést - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett éves előrejelzésében.

Nem sok jót jósolnak a 2023-as világgazdaságnak az elemzők
Fotó: TASR/AP

A nemzetközi hitelminősítő a 14 oldalas tanulmányban közölte: az idén még 3 százalékos, jövőre azonban 1,7 százalékra lassuló globális GDP-növekedéssel számol reálértéken.

A Moody's kiemeli, hogy az ukrajnai háború kezdete előtt, februárban kiadott előző prognózisa Közép- és Kelet-Európában a térségi szintű hazai össztermék átlagosan 4,5 százalékos bővülését valószínűsítette 2023-ra, új előrejelzése szerint azonban ezt 1,3 százalékra csökkentette.

Nyugat-Európában a hitelminősítő 2023-ban átlagosan 0,4 százalékos egész éves GDP-visszaesést vár a korábbi előrejelzésében szereplő 1,9 százalékos növekedés helyett.

A Moody's hangsúlyozza, hogy összességében Európában várja a legnagyobb mértékű lassulást, tekintettel az orosz fölgáz- és nyersolajszállítások csökkenésére és az ebből eredő magas energiaárakra.

A ház jövőre az amerikai gazdaságban is mindössze 0,4 százalékos egész évi GDP-bővülést vár.

A cég keddi tanulmánya szerint a legsérülékenyebbek azok az államadósok, amelyek még nem tértek teljesen magukhoz a koronavírus-világjárvány sokkjából.

Az elemzés kiemeli: a Moody's által államadós-besorolásokkal ellátott 143 gazdaságnak több mint az egyharmadában legalább 8 százalékkal kisebb lesz a 2023-ban megtermelt hazai össztermék annál az értéknél, amelyet a hitelminősítő a koronavírus-járvány előtt valószínűsített a jövő évre ezekben a gazdaságokban.

A Moody's a minap negatívra rontotta az addigi stabilról hat európai bankrendszer, köztük a szlovák bankszektor kilátását is, elsősorban azzal az indokkal, hogy ezekben a gazdaságokban tovább romlanak a működési feltételek, és ez gyengíti a bankok kinnlevőség-portfolióinak minőségét, nyereségességüket és finanszírozási hozzáférésüket.

A cég a szlovák mellett a német, az olasz, a cseh, a lengyel és a magyar bankrendszer kilátását módosította negatívra.


(MTI)