Nem spórolt az erejével a vihar – útra dőlt fák és áramkimaradás a szerda esti zivatar után a Csallóközben

2019. augusztus 8. - 07:55 | Régió

A meteorológusok szerdán egész nap zivatarok előfordulásának veszélyére figyelmeztettek, az esti órákban pedig meg is érkezett, ilyen intenzívre viszont ők sem számítottak.

Nem spórolt az erejével a vihar – útra dőlt fák és áramkimaradás a szerda esti zivatar után a Csallóközben
Olvasói felvételek - további képekért kattints!

A nap folyamán ugyanis elsőfokú, azaz sárga riasztás volt érvényben a zivatarok miatt az egész ország területén, beleértve a Csallóközt is, majd este 21 óra környékén, röviddel a vihar megérkezése előtt növelte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet a figyelmeztetést másodfokúra, azaz narancssárgára.

A heves zivatarra bizony nem kellett sokat várni: az Ausztria felől érkező felhő ereje teljéből tombolt a Csallóközben. A viharfelhők erős, helyenként a 80-100 km/órát is elérő széllökéseket, felhőszakadást és jelentős lehűlést eredményeztek.

A zivatar közben szinte megállás nélkül villámok tarkították az eget, amelyek néha teljesen kivilágították a koromsötét égboltot. Az alábbi fotót olvasónk 22 óra környékén készítette Nagymagyaron:

Szemfüles olvasónknak pedig Dunaszerdahelyen sikerült elcsípnie néhány látványos villámot:

A vihar és az erős széllökések többfelé kisebb károkat is okoztak. A viharos szél székeket, virágcserepeket repített az udvarokban. A járásban több helyen útra dőlt fák és faágak akadályozták a közlekedést. Így például a Dercsikát Mórockarcsával, valamint a Léget Sárosfával összekötő szakaszon is.

Többen áramkimaradásra is panaszkodtak a járásban: Dunaszerdahely egy részén, valamint Nyékvárkonyban is áramszünet volt egy időre.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint az elkövetkező napokban már nem valószínű, hogy ismét lesznek zivatarok. Csütörtökre és péntekre nincs figyelmeztetés az országban, szombatra pedig elsőfokú riasztást adtak ki a délnyugati járásokra – ezúttal azonban már nem viharok, hanem a várható hőség miatt. Az előrejelzés szerint szombaton akár 33-34 Celsius-fokot is mérhetünk majd a Csallóközben.


(shmu/parameter)