Nem szavazná meg a Heger-kormány megbuktatását az SaS

2022. augusztus 29. - 07:58 | Belföld

Martin Klus (SaS) klülügyi államtitkár közölte, hogy továbbra is kitartanak Igor Matovič távozása mellett a kormányból, ugyanakkor egy előrehozott választások számukra jelenleg nem téma. Nem tudná elképzelni, hogy az SaS képviselői a parlamentben megszavaznák Eduard Heger kormányának bukását.

Nem szavazná meg a Heger-kormány megbuktatását az SaS
Martin Klus (Fotó: TASR)

A köztévé vitaműsorában partnere, Milan Vetrák (OĽaNO) reményét fejezte ki, hogy az SaS végül mégis a kormány tagja marad, a Matovič távozására vonatkozó követelést viszont értelmetlennek és a kezdetektől fogva teljesíthetetlennek tartja. Bízik ugyan benne, hogy sikerült majd kisebbségben is kormányozniuk, ha erre sor kerülne, ugyanakkor szeptemberben szerinte meg is dönthetik a kormányt, mivel annak nem lesz 76 képviselője.

A kormányprogram részét képez törvények esetében elvárja az SaS-től, hogy azokat támogassák. Klus is egyetértett ezzel, nem tudja elképzelni, hogy hátat fordítanának valaminek, amibe belementek. Visszafordíthatatlannak ítélte viszont a minisztereik lemondását.

Klus sajnálja, hogy az elmúlt két hónapban személyes síkra terelődött a kormányválság. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a koalíciós szerződésben leszögezett szabályokat, elsősorban az ellenzékkel való együttműködésről vagy törvények benyújtásáról nem tartották be.

Vetrák szerrint viszont nem őszinte az SaS szándéka arra vonatkozóan, hogy a kormány tagjai maradnának, mivel szerinte el akarnak menekülni a felelősség elől. Nem gondolja, hogy Matovič távozásával szétesne az OĽaNO frakciója, noha néhányan minden bizonnyal távoznának onnan.

(TASR)