Nem szolgálhat tovább a dél-koreai hadseregben egy transznemű katona

2020. július 3. - 09:43 | Külföld

Nem szolgálhat tovább a dél-koreai hadseregben egy transznemű katona, aki nemváltoztató műtéten esett át.

Nem szolgálhat tovább a dél-koreai hadseregben egy transznemű katona
Fotó: AP

A 22 éves Pjun Hi Szu az után adott be kérvényt a bizottsághoz, hogy egy alacsonyabb szintű testület januárban úgy döntött, hogy Pjun nem maradhat katona, le kell szerelnie. A fellebbviteli testület döntött úgy, hogy egyetért ezzel a döntéssel.

Pjun tavaly esett át nemváltoztató műtéten Thaiföldön, és jelezte feljebbvalóinak, hogy a továbbiakban nőként szeretne szolgálni a hadseregben. A hadsereg azonban úgy ítélte meg, hogy mentális és egészségügyi okokból Pjun már nem alkalmas arra, hogy katona legyen, ezért a leszereléséről döntöttek.

A katona korábban úgy nyilatkozott, hogy ha a fellebbviteli testület is elutasítja, akkor bírósághoz fordul, ahol "végigviszi" az ügyet.

Pjun Hi Szu az első olyan dél-koreai katona, aki aktív szolgálat idején végeztetett el magán nemváltoztató műtétet, erre korábban nem volt precedens. Dél-Koreában kötelező a sorkatonai szolgálat. Minden egészségileg alkalmas férfi körülbelül két évet köteles szolgálni a hadseregben. Aki ezt megelőzően esik át nemváltoztató műtéten, azt mentesítik a bevonulási kötelezettség alól. Pjun önkéntes tisztként szolgált.

MTI

Címkék: transznemű, katona