Nem született megegyezés a közalkalmazottak béréről

A szakszervezeti képviselők elutasították a kormánynak az állami szektorban dolgozók bértábláira vonatkozó módosító javaslatát. Erről Monika Uhlerová, a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) alelnöke tájékoztatott pénteken.

A szakszervezetisek várhatóan jövő kedden találkoznak ismét a kormányhivatal és a pénzügyminisztérium képviselőivel, hogy újratárgyalják a bértáblákra vonatkozó módosításokat.

Uhlerová a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: olyan új javaslatot várnak a kormánytól, amely összhangban lesz a KOZ elképzelésével a közszférában dolgozó alkalmazottak bérezéséről.   

A kormányhivatal által közzétett aktuális javaslat szerint a jelenleg érvényben lévő, 14 fizetési osztályt a Munka Törvénykönyvével összhangban hat fokozatba vonnák össze, melyek a munka nehézségi fokát fejeznék ki. Emellett eltörölnék a fizetési fokozatokat, melyek lehetővé teszik az alkalmazottak arányos bérezését a ledolgozott éveknek megfelelően. „A javaslat tehát nem veszi figyelembe az alkalmazottak munkagyakorlatát” – állapította meg Uhlerová.

A harmadik változás az lenne, hogy bevezetnék a szerződés szerinti munkabért, amely a tarifabér és az egyes jutalmak összege lenne. Uhlerová szerint ez lényegében azt jelentené, hogy a kormány meghatározná a közalkalmazottaknak fizetendő minimális összeget, a bérük végösszege azonban a munkáltatóval kötött, individuális megegyezéstől függene. Szerinte az ilyen értékelési rendszer teret engedne a munkáltatók bizonyos mértékű önkényeskedésének, a belső korrupciónak és az alkalmazottak zsarolhatóságának. 

A szakszervezet továbbá kifogásolja, hogy a javaslat nem veszi figyelembe a ledolgozott évek számát, és az alkalmazottak képzettségét sem.

A szakaszervezeti képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy az első fizetési osztály a minimálbérrel kezdődjön, a további osztályokban és fokozatokon pedig a minimálbér egy bizonyos többszörösét fizessék ki.

„A kormány azt állítja, hogy jelentősen emelni akarja az állami szférában dolgozó közalkalmazottak bérét. Nagyon reméljük, hogy a felvetett megoldás ténylegesen ezt az ambíciót fogja kifejezni” – zárta Uhlerová a jövő hétre tervezett tárgyalásra utalva.


TASR/para