Nem szüntetjük meg idő előtt a veszélyhelyzetet - közölte Matovič

2020. június 4. - 19:28 | Belföld

Nem szüntetjük meg idő előtt a legfeljebb 90 napig tartó veszélyhelyzetet - közölte Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök a központi válságstáb ülése után, és hozzátette, ha kedvezően alakul a járványügyi helyzet, a veszélyhelyzetet nem hosszabbítják meg.

Nem szüntetjük meg idő előtt a veszélyhelyzetet - közölte Matovič
Igor Matovič (TASR)

Matovič rámutatott, hogy a veszélyhelyzet visszavonása nem változtatná meg jelentősen a jelenlegi helyzetet. „Ez csak egy fáma, amelyet egyesek felnagyítanak" - mondta Matovič, és rámutatott a járványügyi intézkedések enyhítésére, ami által az élet egyre inkább visszatér a koronavírus-járvány előtti, régi kerékvágásba. Elmondása szerint a fennmaradó időben még lesz lehetőség az intézkedések hatásának elemzésére, annak kiértékelésére, hogy ezek nem járulnak-e hozzá a fertőzés újbóli elterjedéséhez.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a veszélyhelyzet megszűnése nem függ össze a kötelező karantén rendszerével.

„A határok megnyitásával a kötelező állami karanténnak már nem lesz értelme. Visszatérünk ahhoz, hogy a személyes felelősségvállalásra szólítunk fel, vagyis fokozatosan megszüntetjük az állami karantént"

- hangsúlyozta a kormányfő.

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztere bejelentette, a gyülekezési tilalom feloldására vonatkozó javaslatról a következő kormányülésen tárgyalnak. Matovič rámutatott, hogy a gyülekezés ma sem teljesen tiltott. „Körülbelül egy héttel ezelőtt láttam egy csoportot a kormányhivatal előtt. Nagymamák álltak ott transzparensekkel, amelyeken az állt, hogy nem értenek egyet a NATO-val, az 5G-vel, Matovičcsal. De bejelentett gyülekezésről volt szó, legfeljebb 100 ember vett részt rajta" – jegyezte meg a miniszterelnök.

TASR