Nem tágítanak az SZFE diákjai, hiába manipulál a kormányhű új vezetés az őszi szünettel

2020. október 17. - 09:10 | Külföld

A közelmúltban kinevezett kancellár, Szarka Gábor utasításba adta, hogy pénteken este hatig mindenkinek el kell hagynia a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit és kollégiumait, ám ez nem történt meg - írja a Telex.hu.

Nem tágítanak az SZFE diákjai, hiába manipulál a kormányhű új vezetés az őszi szünettel
Fotó: Huszti István / Telex.hu

A kancellár arra hivatkozott, hogy előrehozták az őszi szünetet, és ezalatt karbantartást és fertőtlenítést végeznének az épületekben.

„Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem kiürítéséről szóló rendelkezést elutasítjuk”

- jelentették be a hallgatók a Vas utcai sajtótájékoztatójukon, melyen több ezren vettek részt a szimpatizánsokkal együtt.

Jelezték, hogy az őszi szünetet október 26. és 28. között tartanák, mivel szerintük nincs olyan objektív indok, amely alátámasztaná a járványügyi intézkedést. Hivatkoztak arra is, hogy az Innovációs- és Technológiai Minisztérium legutóbbi ajánlása szerint a felsőoktatásban nem kell áttérni digitális oktatásra, és kiemelték, hogy a kancellár rendelete politikai indíttatású.

Közölték, hogy jogi útra terelik az ügyet, és a kollégium diákjai birtokvédelemért folyamodnak a kerületi jegyzőhöz. Az egyik hallgató arról is beszélt, hogy elkezdték a kiürítést, a tájékoztató végén emiatt a diákok visszamentek az épületbe.

A hallgatók továbbra is termenként őrzik az SZFE Vas utcai és Szentkirály utcai épületeit, és azt ígérik, hogy a blokádot addig fenntartják, amíg az egyetemi autonómiát nem biztosítják nekik - írja a Telex, hozzátéve, a diákok elfoglalták a stratégiailag fontos termeket és a Vas utcai épületben mintegy 100-an, a Szentkirály utcaiban pedig 50-en tartózkodnak.

Pénteken este hat után az üzemeltetők távozásra szólították fel őket, de ezt a diákok megtagadták, amiről jegyzőkönyv készült. Az egyik hallgató később közölte, hogy egyetlen termet sem tudtak kiüríteni az üzemeltetők.

„Veletek vagyunk! Veletek vagyunk” - skandálta az ezernél is nagyobbra duzzadt tömeg a Vas utcában a Telex beszámolója szerint.

(Telex.hu)