Nem találni túl gyakran olyat a folyókban, ami a Vágból bukkant elő (FOTÓ)

2022. január 4. - 14:39 | Kultúra

Bronzkori kardot találtak véletlenül a Vág folyó medrében Galgócnál (Hlohovec), a Nagyszombati régióban - jelentette be honlapján a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal.

Nem találni túl gyakran olyat a folyókban, ami a Vágból bukkant elő (FOTÓ)
Fotó: pamiatky.sk

A 26 centiméter hosszú, 150 gramm súlyú fém rövid kardra (vagy hosszú tőrre) egy helyi lakos bukkant még tavaly nyáron, amikor erősen leapadt a folyó vízszintje. Miközben a kardlap kiváló állapotban konzerválódott, a szerves anyagból készült markolat teljesen elbomlott, csak a kardon található szegecsek utalnak a létére.

Hasonló rövid kardokat a Duna-medence térségében találtak több helyen Dél-Németországtól a Vajdaságig. Ezek a kardok a Közép-Európát a középső bronzkorban uraló halomsíros kultúrára jellemzők, vagyis mintegy 3600 évesek - közölte a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal (PÚSR). Korábban hasonló fegyver került elő - egyéb bronzkori tárgyakkal együtt - a Besztercebányai régióból is.

Galgócon is találtak már - ugyancsak véletlenül - 2017-ben egy ősi, mintegy 4000 éves tőrt egy grillparti alkalmával, amelyet a Vág folyó mentén rendeztek. Az igen jó állapotú penge 24,5 centiméter hosszú, súlya 320 gramm. Felső részébe motívumokat metszettek, és három lyuk van rajta, hogy a pengét nyélbe lehessen fogni.

A 2017-ben talált nyeles tőr a közép-európai bronzkor kezdetén, mintegy 4000 éve létező Unetice-kultúrához köthető, ez a kultúra a mai Szlovákia és Csehország területén létezett, és nevét onnan kapta, hogy a közép-csehországi Únetice település térségében bukkantak a kultúra legjellemzőbb régészeti leleteire.

Az első fémkardok a kora bronzkor kezdetén jelentek meg Közép-Európában, nagy valószínűséggel a hosszú bronztőrökből fejlődtek ki.

Galgócon a helyi lakosok az elmúlt években már több véletlenül talált régészeti leletet is beszolgáltattak.


(MTI)

Címkék: Galgóc, műemlék, kard, Vág