Nem találtak egészségre veszélyes anyagot a D4-R7 építésénél

Nem mutatott ki a vizsgálat egészségre veszélyes anyagot a D4-R7 pozsonyi körgyűrű építése során – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a közlekedési minisztérium a talajvizsgálatok eredményére hivatkozva.

Nem találtak egészségre veszélyes anyagot a D4-R7 építésénél
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az elemzés azonban az építkezési előírásnak nem megfelelő anyagok jelenlétét mutatta ki.

Hogy véglegesen megerősítsük ezeket az eredményeket és meghatározzuk, mekkora a probléma, a minisztérium szerint további mintavételek és egyéb vizsgálatok szükségesek. A munka pénteken kezdődik.

„Bár az emberi egészségre vagy a vízi élőlényekre veszélyes szennyeződést mutattak ki, mindent alaposan ellenőrzünk. Ha beigazolódik a gyanú, hogy a töltésekhez nem az előírásnak megfelelő anyagot használtak, azt a kivitelezőnek a saját költségén el kell szállítania és újat hoznia helyette”

- mondta Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter (Híd).

Amellett, hogy alaposabb vizsgálatokat végeztet, a közlekedési minisztérium a környezetvédelmi minisztériummal, az állami építésügyi felügyelettel és a rendőrséggel is szorosan együttműködne. A vizsgálatok lezárása után a minisztérium közzéteszi az eredményeket.

Néhány héttel ezelőtt a közlekedési minisztérium talajmintákat vett a D4-R7 építési területén, mert fennállt a gyanú, hogy a munka folyamán szennyezett talajt vagy építkezési törmeléket használtak. A közlekedési minisztérium márciusban és áprilisban úgy tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy a szerződés értelmében az építkezésért a kivitelező felel, akinek minden előírást be kell tartania. A minisztérium közölte, a törvények, a normák és az előírások betartását független ellenőr felügyeli.

„Fennáll a gyanúja, hogy a független felügyelet nem teljesíti a kötelességét és nem megfelelően ellenőrzi az építkezést" 

– állapította meg nemrég a minisztérium.

A tárca kijelentette, ha az ellenőrzés valóban csődöt mondott, levonják „a megfelelő következtetéseket”.

Az építésért felelős D4R7 Construction vállalat szerint a körgyűrű építése megfelel a szigorú minőségi követelményeknek és minden jogi előírásnak. A vállalat félrevezető kampánynak nevezte az, hogy nem megfelelő anyagot, vagy szennyezett talajt használtak volna.

"Nem használtunk semmi ilyesmit az autópálya építésénél. Harminc évig a vállalat felel a minőségért és minden hibáért, ezért komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy mielőbb tisztázódjon a helyzet, ezért szorosan együttműködik az állami hatóságokkal és a rendőrséggel"

– közölte áprilisban a cég.

Március végén a rendőrség többször is intézkedett Pozsony megyében környezetszennyezés miatt. A D4-R7 építésénél is felmerült a gyanú, hogy szennyezett talajt vagy építési hulladékot használtak. Áprilisban azt közölte a rendőrség a TASR-rel, hogy környezetszennyezés ügyében büntetőeljárás indult az ügyben. Márciusban a rendőrség azt közölte, a nyomozó egy magánszemélyt, M. J. H-t., valamint egy jogi személyt, egy pozsonyi építkezési kft-t. gyanúsít az ügyben. 

TASR