Nem találtak Ukrajnából származó illegális fegyvereket a szlovák rendőrök a Szlovák Köztársaságban tartott házkutatások során

2022. július 16. - 14:59 | Régió

Olyan hírek jelentek meg a Facebookon és az Infovojna weboldalon (a hírt több hírportál is átvette), hogy szlovák, magyar és osztrák rendőrök közös akciója során a NAKA munkatársai Ukrajnából származó fegyvereket találtak Szlovákiában.

 

Nem találtak Ukrajnából származó illegális fegyvereket a szlovák rendőrök a Szlovák Köztársaságban tartott házkutatások során
Fotó: TASR

Az Infovojna hamis információi szerint a rendőrségi akciónak azt kellett volna feltárnia, hogy a nyugatról a kijevi rezsimnek szállított fegyverek nemcsak a náci Azov-ezredhez, hanem a feketepiacon keresztül a nyugati országok maffia kezébe is kerülnek. Ezek nem is akármilyen fegyverek, hanem háborús fegyverek legújabb modelljei. Állítólagos rendőrség információk szerint a rendőrök egy Javelinket is találtak egy házban - egy olyan fegyvert, amellyel könnyen megsemmisíthető egy tank vagy egy repülőgép.


Valójában ez törént:

1. Nem találtak illegálisan tartott fegyvereket a szlovák rendőrök a Szlovák Köztársaságban tartott házkutatások során a "Parketár" akció keretein belül.

2. Az álhírt terjesztőknek valószínűleg jobb fegyverszakértői vannak, mint a szlovák, a magyar és az osztrák rendőrségnek együttvéve, mert a házkutatás másnapján megállapították, hogy a fegyverek minden bizonnyal Ukrajnából származnak.

3. Az összeesküvés-elméletes weboldal még azzal az információval is előállt, hogy az ügy egyik őrizetbe vett "főszereplője" azt mondta, hogy a háború miatt nyugatról importálnak fegyvereket Ukrajnába, amiből nem csak a fronton harcoló katonák kapnak, hanem különféle fegyveresek is, beleértve az Azov-ezredet. Sőt, ezeknek a zsoldosoknak különféle kapcsolataik vannak az alvilággal, és a fegyverek megjelennek a feketepiacon is, majd onnan visszakerülnek a nyugati világba.

4. A magyar rendőrség hivatalosan megerősítette a szlovák rendőrségnek, hogy a világhálón megjelent hírek nem igazak, mert folyamatban lévő vizsgálat közben ilyen információk nem is kerülhetnének napvilágra.

5. A PARKETÁR fedőnevű Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség kábítószer-ellenes akciójáról csak itt találhatók hivatalos információk.

Polícia SR/para