Nem támogatják a kisebbségek a minisztérium kulturális alapról szóló elképzelését

2021. május 25. - 20:20 | Belföld

A nemzeti kisebbségekért és etnikai csoportokért felelős bizottság (VNMES) ismét elutasította a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) és "A hátrányos helyzetű csoportok kultúrája" támogatási program egyesítési szándékát, mellyel a kulturális minisztérium állt elő.

Nem támogatják a kisebbségek a minisztérium kulturális alapról szóló elképzelését
Fotó: Paraméter

A bizottság tagjai a hétfői ülésükön felhívták a figyelmet, hogy a szándék nincs összhangban a nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvénytervezettel. Ez utóbbi előkészítése a kormány programnyilatkozata alapján történik.

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos hozzáfűzte: a bizottsági tagokat nem győzte meg a kulturális minisztérium állásfoglalása, melyre korábban a VNMES kérte fel a tárcát.

A minisztérium a kultúra és a kreatív ipar fenntartható fejlődését szolgáló reform tervezetének bemutatásakor jelentette be: céljai között szerepel a jelenlegi Kisebbségi Kulturális Alap átalakítása egy szélesebb hatáskörű intézménnyé, amely magába olvasztaná "A hátrányos helyzetű csoportok kultúrája" támogatási programot is. A tervezet szerint a reformcsomag megvalósítása több mint 246 millió euróba kerülne.

TASR