Nem tervez elbocsátást a U. S. Steel

Nem tervez csoportos elbocsátásokat a U. S. Steel Košice (USSK), az acélmű hosszabb ideig képes még kezelni az ágazatot jelenleg érintő kedvezőtlen helyzet – mondta Washingtonban James E. Bruno, a U. S. Steel alelnöke azután, hogy Peter Pellegrini miniszterelnök (Smer-SD) találkozott a Szlovákiában működő vállalatok képviselőivel.

Nem tervez elbocsátást a U. S. Steel
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A hét elején a kassai vasmű bejelentette, május végéig négynapos munkahetet vezet be. Bruno nem bocsátkozott találgatásokba az acélipar jövőjét illetően.

„Minden attól függ, hogyan alakul az Európai Unió gazdasága”

– jelentette ki.

Bruno azt mondta, nem született olyan döntés, hogy dolgozókat bocsátanának el június 1. után, amikor lejár a szakszervezetekkel kötött, a rövidített munkahétről szóló megállapodás határideje.

„Kijelenthetem, hogy nincs ilyen szándék, de mint a legtöbb vállalat, mi is a termelékenység javítására törekszünk”

– mondta az alelnök.

Bruno hozzátette, a U. S. Steel még mindig keresi a kassai üzembe való befektetés és a termelékenység növelésének lehetőségét. Emlékeztetett arra, hogy januárban bejelentették egy új termelősor építését mintegy 114 milliós befektetéssel.

„Akárcsak a miniszterelnöknek, nekünk is az a célunk, hogy emeljük a régióban dolgozók életszínvonalát”

– mondta Bruno.

Pellegrini kijelentette, a közeljövőben nem tervezik a vasmű eladását.

„A kassai cég még mindig az egyik legjövedelmezőbb a cégcsoporton belül, ezért nem hiszem, hogy jelenleg tervben lenne, hogy megszabaduljon tőle a vállalat”

– mondta a miniszterelnök.

TASR