Nem tervez forradalmi változásokat a spanyol válogatottnál Luis Enrique

Nem tervez forradalmi változtatásokat a spanyol labdarúgó-válogatott játékstílusában az új szövetségi kapitány, Luis Enrique.

Nem tervez forradalmi változásokat a spanyol válogatottnál Luis Enrique
Luis Enrique (Fotó: AP/TASR)

"Nem lesz forradalom, ezt a szót nem szeretem. Lesz bizonyos fejlődés, lesznek módosítások" - mondta csütörtökön, amikor a spanyol szövetség (RFEF) Madrid melletti központjában bemutatták a sajtónak.

A szakvezető úgy fogalmazott, hogy továbbra is a saját stílusukban fognak futballozni, kezdeményezők lesznek a labdával, "ehhez kétség sem férhet".

"Jobban kell védekezni, kevesebb gólt kell kapni, sokkal nagyobb mélységgel kell játszani és több gólhelyzetet kell kialakítani" - vázolta fel elképzelését.

Szerinte azért nehéz a spanyol válogatott helyzete, mert viszonyítási pont, ennélfogva mindenki ismeri a jellemzőit, a mozgásait.

Az első keretét augusztus közepén hozza majd nyilvánosságra, s egyelőre annyit ígért, hogy lesznek visszatérők, újak és tapasztalt futballisták a csapatban. Megjegyezte: nála az életkor nem szempont, és mintegy hetven játékos van a látóterében.

A 48 éves Enrique kinevezéséről múlt hétfőn született döntés a spanyol szövetség elnökségi ülésén. Megbízatása két évre szól.

Luis Rubiales, az RFEF elnöke a döntés bejelentésekor sajtótájékoztatón elmondta: csak Luis Enriquével tárgyaltak, más edzővel nem.

A játékosként 62-szeres válogatott szakember edzői karrierje a Barcelonánál kezdődött, ahol tíz évvel ezelőtt Josep Guardiola örökét vette át a tartalékoknál. Enrique első felnőtt csapataként az AS Romát vezette 2011-től, de kétéves szerződésének csak az első felét töltötte ki, miután a rómaiak a hetedik helyen végeztek a bajnokságban, és lemaradtak az Európa Liga-részvételről is.

Egyéves kihagyást követően a Celta Vigo kispadját foglalta el, de csupán egy évre - csapatával kilencedik helyen zárt a bajnokságban -, mert a Barcelona vezetőedzője lett. Sikeres három évet követően tavaly nyáron nem hosszabbította meg szerződését, azóta nem volt csapata. A katalánokkal edzőként kilenc trófeát nyert, köztük egyet a Bajnokok Ligájában (2015), kettőt a bajnokságban (2015, 2016) és hármat a spanyol Király Kupában (2015, 2016, 2017).

Az oroszországi világbajnokságon, melyen a spanyolok a nyolcaddöntőben búcsúztak, Fernando Hierro, a szövetség sportigazgatója irányította a válogatottat. Egy nappal a vb és kettővel a spanyolok első mérkőzése előtt nevezték ki kapitánynak - megbízatása addig szólt, amíg csapatával versenyben marad -, miután a szövetség szerződést bontott elődjével, a Real Madridhoz szerződött Julen Lopeteguival. 

Az RFEF július 8-án jelentette be, hogy az 50 éves Hierro a sportigazgatói poszton sem marad, mert "új távlatokat és szakmai kihívásokat keres".

(MTI)