Nem tervez tajvani látogatást Petr Pavel cseh köztársasági elnök

2023. március 28. - 20:00 | Külföld

Nem tervez tajvani látogatást Petr Pavel új cseh köztársasági elnök, mert nem szeretné veszélyeztetni a cseh-kínai kereskedelmi kapcsolatokat és a cseh cégek érdekeit.

Nem tervez tajvani látogatást Petr Pavel cseh köztársasági elnök
TASR-felvétel

Petr Pavel kedden a Morva-sziléziai Ostravában nyilatkozva ugyanakkor nem zárta ki, hogy nem hivatalosan találkozik a tajvani államfővel.

"Az egy dolog, ha a parlament képviselői utaznak Tajvanra. Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke a közelmúltban járt így Tajvanon, jelenleg pedig Markéta Pekarová Adamová, a képviselőház elnöke van tajvani látogatáson. Ezt a szintet Kína másképpen értékeli, mint a legfelsőbb szintű hivatalos látogatásokat" - jelentette ki a cseh köztársasági elnök egy gimnáziumi diákokkal szervezett találkozón Ostravában. Mint mondta, "a legtöbb ország elnöke nem látogat gyakran Tajvanra. Az elnök látogatása biztosan nagyobb mértékű negatív reakciókat váltana ki. Részemről nem lenne értelmes kockáztatni a kereskedelmi kapcsolatainkat (Kínával) és veszélyeztetni a cseh cégek érdekeit" - fejtette ki Pavel kérdésre válaszolva a találkozón, amelyről a CTK hírügynökség adott tájékoztatást.

A cseh államfő másfelől kijelentette: nem zárkózik el egy nem hivatalos találkozótól a tajvani elnökkel "például egy nemzetközi értekezlet alkalmával".

Petr Pavel szerint nem lehet kizárni, hogy Tajvan támogatása miatt Kína idővel behozatali tilalmat rendel el a cseh termékekre, ahogy ezt korábban Litvánia esetében tette. "Ez a kockázat fennáll" - mutatott rá a cseh elnök. Leszögezte: Csehország nem vonja kétségbe az egy Kína, két rendszer elvet, de "fenntartja magának a jogot arra, hogy azzal tartson fenn kapcsolatokat, akivel akar".

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: