Nem törlik el a Covid miatt kihirdetett rendkívüli helyzetet Szlovákiában

2022. május 31. - 10:10 | Belföld

Kedden a központi válságstáb nem szavazta meg a Covid-19 miatt kihirdetett rendkívüli helyzet (mimoriadna situácia) eltörlését.

Nem törlik el a Covid miatt kihirdetett rendkívüli helyzetet Szlovákiában
Fotó: TASR - archív

Erről Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter tájékoztatott a válságstáb ülése után.

Ez tehát azt jelenti, hogy bár már alig haladja meg a százat a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában, és a kórházakban is jócskán 200 alatt van az ápolásra szoruló fertőzöttek száma, továbbra is érvényben marad a rendkívüli helyzet.

„A Közegészségügyi Hivatal és az egészségügyi minisztérium szakmai véleményei alapján a központi válságstáb egyelőre nem szavazta meg ezt az intézkedést. Az egészségügyi minisztérium továbbra is szem előtt tartja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontját, amely továbbra sem tekinti befejezetlennek a Covid-19 világjárványt” – indokolta a döntést a belügyminiszter.

Az Egészségügyi Világszervezet 2020. március 11-én a COVID-19-et globális világjárványnak nyilvánította, és ezt a megjelölést még nem vonták vissza.

A szlovák kormány 2020. március 12-én hirdette ki a rendkívüli helyzetet a koronavírus-járvány miatt. A rendkívüli helyzet (mimoriadna situácia) nem azonos a veszélyhelyzettel (núdzový stav), utóbbi február 22-én ért véget.


(TASR/para)