Nem tudja a nyár, hogy mit akar, és a fele már el is repült

2020. július 14. - 12:14 | Belföld

A meteorológusok szerint a nyár első felének vége nélkülözte a stabil időjárást.

Nem tudja a nyár, hogy mit akar, és a fele már el is repült
Fotó: Paraméter - illusztráció

A Szlovák Meteorológiai Intézet szakemberei a július 6. és 12. közti időszakot elemezve jutottak arra, hogy egy hét alatt két erős felmelehedést, és két jelentős lehűlést is megtapasztalhattunk.

"Július 6-án, hétfőn a szlovákiai meteorológiai állomások többségén trópusi értékeket mutattak a hőmérők, Ógyallán például 32,9 fokot mértek. Azon a napon azonban meg is érkezett a lehűlés, és másnap már majdnem tíz fokkal alacsonyabb volt az aznap mért legmagasabb hőmérséklet. Kedden Gyűgyön (Dudince) volt az országban a legmelegebb, 23,4 fok"

- áll a meteorológusok által közzétett anyagban.

Július 8-án a hajnali órákban Nyitrán 7,4 fokot mértek két méterrel a földfelszín fölött, de több helyen még a fagypontot is megközelítette a talaj menti hőmérséklet - például Poprádon 2 fok, az erdőtkai (Oravská Lesná) mérőállomáson pedig 1 fok volt.

A következő napokban felmelegedés jött, július 10-én, pénteken pedig Szlovákiában idén először érte el a 35 fokot a hőmérséklet. Szombaton aztán megint jött a lehűlés, és vasárnap pedig országosan 25 fok körül volt a legmagasabb hőmérséklet.

A hőmérséklet-ingadozás vasárnap hajnalban volt a legszélsőségesebb, főként az ország nyugati felében. Aznap Pőstyénben (Piešťany) 8,8 fokot mértek, a konyhai (Kuchyňa) repülőtéren pedig 3,4 fokot mutatott a hőmérő.

A talaj nedvességtartalmát vizsgálva kijelenthető, hogy jelenleg Szlovákia területének 4 százalékán érzékelhető kezdődő szárazság. Ebben a tekintetben a Csallóköz és az Erdőhát van a legrosszabb helyzetben, mivel ezeken a területeken csupán 10-20 százalék a talaj legfelső rétegének nedvességtartalma. A meteorológusok péntekre ígérnek némi esőt, ami viszont csak nagyon kis mértékben javíthat az aszályon.

Ezen a héten trópusi hőmérsékletekre nem igazán számíthatunk, a nappali 30 fokos értékek közelébe leghamarabb a jövő hét elején kerülhetünk.

(TASR/parameter)