Nem tudják, mihez kezdjenek a tornaljai gimnázium egykori épületével

2023. október 22. - 09:39 | Régió

Besztercebánya megye egyelőre nem találta meg a módját annak, hogy az öt évvel ezelőtt megszűnt gimnázium épületét hasznosítsa valamilyen módon.

Nem tudják, mihez kezdjenek a tornaljai gimnázium egykori épületével
Archív felvétel

A gimit 2018-ban a rimaszombati gimnáziumba költöztették, miután a kevés diák miatt kihasználatlan maradt a több mint 300 diák befogadására alkalmas épülete. A megye az épületet eladta volna a tornaljai önkormányzatnak, amely viszont szintén nem talált megfelelő módot a kihasználására, így a képviselő-testület elutasította az erre vonatkozó határozati javaslatot.

Győrfi Erika polgármester a TASR hírügynökségnek elmondta, hogy a város mindegyik iskolája saját, önkormányzati épületben működik, a bérlete így tárgytalan lett volna. "Mérlegeltük a megvásárlását is, hogy átépítsük lakóházzá, tekintettel azonban a bizonytalan pénzügyi kilátásokra az elkövetkező évekre vonatkozóan az önkormányzat végül úgy döntött, nem vásárolja meg" - fogalmazott.

A megyei önkormányzat a saját stratégiai tervével összhangban először a megyei szerveknek, majd a helyi önkormányzatnak és az államnak kínálta megvételre, ám senki nem jelezte, hogy kibérelné vagy megvásárolná. Lenka Štepáneková megyei szóvivő közölte, hogy ezek után nem marad más, minthogy az épületre nyilvános értékesítési pályázatot írjanak ki.

A HUrban utcai épületet 1958-ban építették. Eredetileg ötszintes volt, de 2004-ben rekonstrukción esett át, és kapott még két szintet.

(TASR)