Nem tudni, honnan van Andrej Dankónak JUDr. titulusa. De az SNS elnöke mereven cáfol

Nemcsak századosi rangja, de jogászdoktori titulusa is gyanús. Ő maga eddig nem válaszolt a kérdésekre, hogyan szerezte meg a titulust, márpedig ennek azon az egyetemen, melyet egyedüliként tüntetett fel az önáletrajzában, nyoma nincs - írja a Denník N. Csak a cikk megjelenése után reagált a parlament elnöke.

Nem tudni, honnan van Andrej Dankónak JUDr. titulusa. De az SNS elnöke mereven cáfol
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Hivatalos önéletrajzában az áll, hogy 1998-ban fejezte be a Komenský Egyetem (UK) Jogi Karán folytatott tanulmányait, ez azonban csak Mgr. titulust indokolna. Más főiskolát nem közöl az önéletrajzában, az UK elektronikus adatbázisában viszont nincs nyoma annak, hogy megítélték volna számára a JUDr. titulust. Danko beleegyezésére az egyetem nem árulja el, hogy náluk szerezte-e.

Tanulmányairól az egyetem könyvtárában sem lehet többet megtudni - ahol az abszolvensek rigorózus vizsgadolgozatai vannak, a parlament elnökéé nem található meg. Egyáltalán nem világos tehát, hogy egyáltalán tett-e ilyen vizsgát, márpedig ez szükséges volna a JUDr. titulus odaítéléséhez.

Andrej Danko a Denník N-nek nem, csak a SITA hírügynökségnek nyilatkozott hétfőn, annyit közölve, hogy rendesen befejezte a doktoranduszi tanulmányait a Komenský Egyetemen, de munkájáról viszont nem beszél.

"Sértőnek találom, hogy a Denník N napilap megpróbálja bepiszkítani a nevem. Az ő problémájuk az, hogy megérezték annak lehetőségét, hogy indulok az elnökválasztáson, emiatt pedig egy hónapja poklot csinálnak az életemből"

- fogalmazott Danko, aki jelenleg egy görögországi szolgálati úton tartózkodik.. Az SNS elnöke a személye ellen folytatott lejáratási kísérletről beszél, és bocsánatkérést követel.

Önéletrajza szerint 1998-ban végezte el az egyetemet, de eleinte nem használta a JUDr. titulust, csak 2000-től szerepel a cégjegyzékben a neve ilyen előtaggal. Elvileg más főiskolán is megszerezhette, de ezt egyrészt ő maga cáfolta meg hétfőn, másrészt a Denník N hétfői cikke szerint erre semmilyen jel nem utal.

Az UK elektronikus adatbázisában megtaláljuk például azt, hogy Robert Fico 1986-ban szerzett JUDr. végzettséget, míg 1992-ben CSc. titulust, Lucia Žitňanská 1995-ben lett Dr., 2002-ben pedig docens, a parlament smeres alelnöke, Martin Glváč pedig 2000-ben védte meg JUDr. titulusát.

Az OĽaNO már reagált is a fejleményekre: úgy vélik, hogy ha Danko nem cáfolja a megjelent hírt, nincs erkölcsi joga a parlament elnöke tisztségének betöltésére. Felszólították, hogy mielőbb tegye elérhetővé rigorózus vizsgadolgozatát.

(Denník N/Webnoviny.sk/tasr)