Nem tudni, mi az, azt sem, hogy mire jó, de 71 millióba kerül

2016. május 20. - 17:24 | Belföld

Folytatódik a sunnyogó és feltehetően értelmetlen, de kifejezetten drága tenderek korszaka.

Nem tudni, mi az, azt sem, hogy mire jó, de 71 millióba kerül
Dušan Muňko (Fotó: TASR)

A Szociális biztosítónak sikerült mostanáig elhúznia egy, még 2013-ban kiírt közbeszerzést az információs technológiai rendszerére. Nem apróról van szó, ugyanis a tender értéke 71 millió euró, amit EU-s pénzből kívánnak fedezni. Hogy lehet-e, azzal kapcsolatban számos kérdés felmerül.

Szögezzük le: állami viszonylatban sem kicsi a tender, ugyanis az államigazgatás informatizációjára szolgáló euróalapokból 800 millió eurót hívhatunk le összesen.

A tender győztese a Gratex nevű cég, a szerződés hét évre szól.

Nem világos viszont az, hogy mi a fene történt az elmúlt három évben, és mégis miért kerül ennyibe az IT-rendszer. A Szociális biztosító ugyanis ezen a téren az UNITAS nevű nagy projektbe tartozik, amit a pénzügyminisztérium irányít. Azt sem tudni, hogy ez az összeg tartalmaz-e bármilyen hardvert. Szükségük ugyanis nincs rá, mivel a biztosító már használhatja a pénzügyi tárca adatközpontját.

A biztosító projektjéről tanulmányt sehol sem tettek közzé, és ha mégis előkerülne, azt valószínűsíthetően még a tender kiírása előtt készítették, ergo három éves. Ezen a területen pedig az már egy emberöltő.

A Szociális biztosító vezetője Dušan Muňko a Smerből. Ő irányította már 2013-ban, sőt, az első Fico-kormány idején is, ám Radičováék visszahívták. Ezt akkor azzal indokolták, hogy nem teljesítette kellőképpen a feladatait, ráadásul a szemére vetették a túlárazott IT-beszerzéseket is. Az Alkotmánybíróság Muňkónak adott igazat, így visszatérhetett a biztosító élére.

Ő maga egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, a biztosító sajtóosztálya a jövő hétre ígért tájékoztatást.

A szerződések központi jegyzéke szerint a szerződést egyelőre még nem írták alá, az viszont nem derül ki, hogy mit is vásároltak, segíti-e az a polgárok vagy a hivatalok munkáját.

A megrendelés leírásában mindössze annyi szerepel, hogy ez az ún. e-government, tehát e-kormányzás része lesz, és a szociális biztosítással kapcsolatos hivatali folyamatok elektronizációját szolgálja majd, jelentsen ez bármit is. Megemlítik, hogy az új IT-rendszer csökkenti az adminisztrációs terheket, gyorsítja a kommunikációt az ügyfél és a biztosító között. Hogy hogyan, az titok. Érvelnek viszont számokkal: 5 ezer alkalmazott, 4,5 millió ügyfél, havonta 80 ezer kérvény.

A megrendelést az előző EU-s programidőszakban érvényes csomagból kellene finanszírozni, ami viszont már véget ért, és azt nem tudni, hogy erre a célra jut-e pénz a következőből.

A kormányban Peter Pellegrini az informatizációért felelős alelnök, de még ő sem tud erről a projektről konkrét információkkal szolgálni. Az ő hivatala pedig egyelőre nem is állt fel. Szóvivője, Monika Hucáková jelezte, hogy amint létrejön, kikérik a biztosítótól a projekt megvalósíthatósági tanulmányát, valamint a tervezetet, amelyet a belügyminisztérium jóváhagyott. Elvileg.

Merthogy ennek így kellett volna történnie, mivel Robert Kaliňák tárcája felel a közigazgatás hatékonyabbá tételéért, és jóvá kell hagyniuk a hivatalokból érkező javaslatokat az eljárások módosítására.

A projektről tehát egyelőre sem a Szociális biztosító, sem a belügyminisztérium, se,m a pénzügyminisztérium, sem a kormányalelnök hivatala nem tud tájékoztatni. Öröm és boldogság.

(Denník N/para)