"Nem tudom, hogy kell szétlopni az államot" - mondja Nyitra új polgármestere

Nyitra a Smer bástyája volt hosszú éveken keresztül, Jozef Dvonč 12 éve irányította a várost, most azonban a 31 éves Marek Hattas ül a helyére. Egy fiatal programozó, aki a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom aktivistájaként vált ismertté.

"Nem tudom, hogy kell szétlopni az államot" - mondja Nyitra új polgármestere
Marek Hattas (Fotó: TASR)

"Hat hónapnyi munka után ez egész Nyitra érdeme. Köszönöm a stábomnak, melyet mintegy 180 önkéntes alkotott, a választóknak és nem utolsó sorban a feleségemnek, akit csodálok, amiért nemcsak kibírta velem ezt a hat hónapot, de a támaszom volt"

- nyilatkozta a Nový Čas-nak.

Marek Hattas kijelentette, szeretné, ha az emberek biztonságban éreznék magukat, a város átláthatóan működne és sikerülne visszaszerezni a bizalmat a politikusok egy új generációja iránt.

Első lépései közt említette a város főépítészi funkciójának betöltését, mivel erre évek óta nem került sor. Emellett szeretné mélyebben átvilágítani a városi szerződéseket, és fokozatosan beépíteni a város működésébe azt a több mint 100 javaslatot, ami a programjukban szerepelt.

Megköszönte Dvončnak, amit tett a városért, de szavai szerint a város biztonságáról és jövőjéről most már "a fiataloknak kell gondoskodniuk".

"Igen, biztosan követünk majd el hibákat, de kérem bocsássák ezt meg. Szakemberekkel, átláthatóan, a lehető legjobban akarjuk vezetni a várost" - fogalmazott.

A kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a civil szférából érkező személyként nincs tapasztalata a politikában, így válaszolt:

"Azt mondanám, igen, nincs tapasztalatom, hogyan lopjuk szét az országot, azzal van tapasztalatom, hogyan építsük az országot. Alapvető fontosságú a kommunikáció, ami Nyitrán megszűnt és az embereket nem hallgatták már meg. Realista vagyok, aki megoldásokat keres, szakértőkkel körülvéve."

(Nový Čas)