„Nem tudom, milyen sötét szemüveggel jár, hogy ezt nem látja, és ilyen embereket takargat!” – Lejátszották a Holényi vs. szállásoltatók csúcsmeccset!

2022. június 30. - 10:20 | Régió

Kevés hiányzott, hogy a szerdai nagymegyeri képviselő-testületi ülés is elhasaljon, és a szállásoltatók sorrendben a harmadik hivatalos fórumon se vitathassák meg a termálfürdővel kapcsolatos aggályaikat és tehessék fel kéréseiket a polgármesternek. Az egész elején még a rendőrök is jelen voltak, és feljelentéseket is fel kellett venniük.

„Nem tudom, milyen sötét szemüveggel jár, hogy ezt nem látja, és ilyen embereket takargat!” – Lejátszották a Holényi vs. szállásoltatók csúcsmeccset!
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Azt követően, hogy három héttel ezelőtt a helyi képviselő-testület által összehívott, szállásadókkal együtt megtartott munkaértekezleten nem vett részt, majd egy héttel ezelőtt a polgármesteri hivatal elé bejelentett tüntetéskor korábban hazament, a most szerdára összehívott képviselő-testületi ülésen már jelen volt Holényi Gergő polgármester, és a szállásadókkal végre megvitathatták, amit kell. Persze ebben sem volt köszönet.

Korábban is már írtunk róla, hogy pattanásig feszült a viszony Nagymegyeren a termálfürdő vezetése és a szállásadók között. EBBEN A CIKKBEN összefoglaltuk, mi vezetett idáig.

A szerdai plénum még el sem kezdődött, és már rendőrökre volt szükség. Legalábbis Holényi Gergő így érezte, amikor megérkezett, és meglátta a kultúrház színháztermének falaira rögzített, korábban a hivatala előtti tüntetésen is kifeszített transzparenseket. Feljelentést tett a kihívott rendőrök előtt, amiért megítélése szerint a molinókat kihelyező személyek megrongálták a város tulajdonát. A rendőrök is kissé értetlenül álltak a dolog előtt, hiszen a molinókat nem szögelték fel a falakra, csak kifüggesztették, ugyanakkor hivatalból kénytelenek voltak cselekedni, és felvenni Győry Károly, a szállásoltatók szövetsége elnökének az adatait. Amikor erre sor került, a jelenlévők közül többen is jelentkeztek, hogy szívesen megadják az adataikat, hisz mindegyikük részt vett ebben. Győry végül maga is feljelentette a polgármestert rágalmazásért, így a rendőrök kénytelenek voltak Holényi után szaladni, és felvenni az ő adatait is.

Mindeközben a művelődési központ másik nagytermében, a bálteremben folytak a képviselő-testületi ülés előkészületei. Holényi ugyanis a helyszínen elrendelte, hogy oda helyezik át a plénumot, ugyanis a színházterem a „megrongálása” miatt technikailag nem alkalmas a megtartására. Meg is nyitotta a plénumot, miközben a megjelent képviselők és a szállásoltatók még a színházteremben várakoztak. Mivel eleinte nem volt jelen elég képviselő ahhoz, hogy a testület határozatképes legyen, várni kellett, végül azonban a színházteremből mindenki átvonult a bálterembe, hogy egyáltalán megvalósulhasson a mára meghirdetett, nem túl barátságos mérkőzés.

Ezzel a közjátékkal el is telt az első háromnegyed óra, a káosz azonban amott is folytatódott. Lett ugyan elég képviselő, de ők pedig kis híján azon kaptak hajba, hogy hány programpontot vegyenek le a napirendről, hogy elsősorban a vita és a lakossági hozzászólások kapjanak teret. Varga Albin független képviselő ugyanis az első körben levetetett az említetteken kívül szinte mindent, amit a többiek többsége meg is szavazott. Majd azon tanakodtak, hogy néhányat vissza kellene venni, ugyanis például a szlovák alapiskola akadálymentesítésével kapcsolatos beruházás, és a napközik bővítése is igényli a mihamarabbi határozatot. Ezeket végül megszavazták a képviselők.

A vitában ugyanakkor már érkezett is az első szúrós kérdés a polgármesterhez, Varga Albin tette fel:

„miért figyelteted az édesanyám udvarát?”

Talán kevés település létezik, ahol ilyen kérdéseket szegeznek a polgármesternek, elmondjuk viszont a hátterét. A polgármester és a képviselő édesanyja egy utcában laknak, és Holényi a háza előtti tüntetés után kamerákat szereltetett fel a környékre. „A családom fenyegetve érezte magát. Olyan magatartást folytattak, amellyel veszélyeztették a családom. Felszereltettem a kamerákat közterületre és odaajándékoztam őket a városnak – indokolta Holényi, állítva, hogy a kamerák nem a házak udvarait figyelik, hanem az utat, majd azzal folytatta, amit már korábban is közölt, hogy a házuk előtti tüntetés szervezői ellen feljelentést tett.

- Vannak szervek, akiknek az a hatásköre, hogy ezt kivizsgálják. A szükséges lépéseket megtettem, most már számoljanak el maguk a lelkiismeretükkel. (…) A polgármester családját próbálják megfélemlíteni, ezzel nyomást gyakorolni, ez minden országban kiüti a biztosítékot.”

Varga Albin és Balázs Péter képviselők is már sokadszor állítják, hogy csak egy levelet próbáltak neki átadni, és kérdőre vonták, amiért nem tudnak vele kapcsolatba lépni. „Nem voltál hajlandó eljönni a munkaértekezletre, sem a munkahelyeden tartózkodni” – mondta Varga. „Két nyolc hónapos kislányom van otthon, feladatomnak tekintem, hogy segítsem a gondozásukat. Miután egész nap bent vagyok, azt hiszem, megérdemlem, hogy velük foglalkozzam” – reagált Holényi.

Az egész vita mélypontja akkor jött el, amikor Tarcsi Imre nagymegyeri lakos és Holényi estek egymásnak. Ennek is van múltja, feljelentés is született belőle.

Tarcsi arra emlékeztette Holényit, hogy a 2018-as polgármesteri kampányában bátor embernek mutatta be magát. „Gyáva vagy. Korábban egyszer nem fordult elő, hogy rendőrt kellett hívni testületi ülésre. Egy bátor ember kimegy és megvédi a családját, hogy ne veszélyeztessék” – fogalmazott.

„Sajnos ide süllyedtünk maguk miatt, és ezt csak saját maguknak köszönhetik. Egy közszereplő családi háza előtt hangoskodtak. Azért kellett ezeket a jogi lépéseket megtennem, hogy rájöjjenek végre, nemcsak joguk, de kötelességük is van”

– reagált Holényi, Tarcsi viszont azt válaszolta, hogy a polgármesternek is van: „meghallgatni a képviselőket, lakosokat, nem leszarházizini őket”.

Holényi ezt sem hagyta szó nélkül: „Megérdemli, aki a házunk elé jön megfélemlíteni a családomat. Négy éve tűröm, hogy gyaláz. Viszont az első alkalommal, amikor felemeltem a hangomat ez ellen, futott a rendőrségre és feljelentett rágalmazásért” – utalt arra, hogy akkor ki is itt a „gyáva”.

Tarcsi ezután rövidre zárta a diskurzust, bekiabálva, hogy „gyáva szar vagy”.

Miután túltették magukat a felek azon, hogyan sértegetik egymást és egymás családját, következett a termálfürdő és a szállásoltatók kérdései, illetve problémáik. Felmerült, hogy kérdéses a fürdő látogatottságának rendes mérése, ugyanis a beléptetőrendszer továbbra is fennakadásokkal működik, a szállásoltatók továbbra sem látták azt a szerződést, amit a fürdő vezetése ígért számukra azért, hogy jogalapot biztosítsanak a feltölthető fekete karkötők használatához.

Balázs Péter képviselő pedig neki szegezte a kérdést Holényinek, hogyan látja az általa (az első fokú bírósági döntés szerint törvénytelenül) kinevezett ügyvezető, Lukáš Machala munkáját, mire Holényi azt válaszolta:

„a bizalmam benne töretlen, az ügyvezető ellátja azt a feladatot, amit el kell látnia.”

Később ezt kiegészítette azzal, hogy: „Csak körbe kell nézni a fürdőben, megnyitották a saját éttermüket, ami szépen funkcionál. Elhárították a technikai hibákat, amiket az előző vezetés 12 éven keresztül nem tett meg. Cső- és csapcserék, pumpacserék, a mindennapi vendégei a fürdőnek ezt nem látják. Továbbra is arra törekszenek, hogy a fürdő technikai állapota olyan legyen, amilyennek lennie kell. A nagyobb javítások szeptembertől következnek.”

Balázs erre emlékeztetett, hogy a beléptetőrendszer hibái miatt több órás sorok alakulnak ki hétvégenként a fürdő előtt.

„Az elmúlt hónapokban azt próbálták visszhangozni, hogy a fürdő el fogja veszteni a látogatottságát, a sorok viszont ennek ellenkezőjéről tanúskodnak. Én örülök neki, hogy sorokban állnak az emberek” – fordította meg a problémát a polgármester.

Felmerültek kritikák a fürdő saját éttermével kapcsolatban is, miután olyan alacsony árakon dolgozik, hogy azzal a kritikusok szerint tönkreteszi a konkurenciát. „Azért nyitott a fürdő saját büfét, hogy nyereséget termeljen. (…) Ahogy a jegyárakban is nyereséget kell termelni, úgy az étteremben is. Ha szükségét látják, hogy árat emeljenek, akkor árat fognak emelni” – válaszolt Holényi.

„Szeretné, hogy a fürdő jól működjön gazdaságilag, de kérdem én, hogyan lehet ma 3,40-ért menüt adni? Mennyivel károsítják meg a fürdőt? Hova könyvelik el a sok veszteséget? Szembeköpik a vállalkozókat” – reagált rá később Győry Károly, a szállásoltatók szövetségének elnöke.

Holényi szerint azért is van szükség a fürdő saját vendéglátóipari egységére, hogy egyfajta minőséget fenn tudjon tartani e téren a fürdőn belül.

Győry a beléptetőrendszerrel és a fekete karkötőkkel kapcsolatos aggályainak is hangot adott.

„90 szállásoltató eljött (a múltkori munkaértekezletre – a szerk. megj.), kifejeztünk, leírtunk mindent, nem hajlandó semmire sem, csak a saját véleményét mondja. Nem tudom, milyen sötét szemüveggel jár, hogy ezt nem látja, és ilyen embereket takargat” – utalt Machalára.

„Én kihallom a hangjából és a szavaiból az elkeseredettségét, amit meg tudok érteni. Kérem, értsen meg, hogy szeretnénk a fürdő javát szolgálni és az új beléptetőrendszer is ezt teszi. Szerencsére, nagyon sok emberrel van kapcsolatom Nagymegyeren, akik szállásoltatnak, és legalább háromszor annyian vannak, mint ahányat a szövetség képvisel. Nekik tetszik az új rendszer, és megértik, hogy vannak zökkenők” – válaszolt neki Holényi. Neveket követeltek, akik ezzel elégedettek, de a polgármester nem mondott senkit, a beléptetőrendszerrel kapcsolatos hibákat viszont maga is elismerte, hozzátéve, korábban kellett volna tesztelni, viszont a felmerült műszaki problémák elhárítása időt igényelt.

Ezután utalt arra, hogy a beléptető- és feltételrendszerrel azt szeretnék elérni, hogy a kicsi és a nagy szállásoltatók is ugyanolyan kedvezményeket kapjanak.

„Mindannyian rengeteg pénzt és energiát fektettek bele a vállalkozásukba és félnek attól, hogy ez megszűnik. Önöknek is meg kéne érteni az én álláspontomat, hogy szeretnék a fürdőben egy átláthatóbb, jobb és gazdaságilag előnyösebb rendszert felépíteni az előző 20 évhez képest, ahol voltak kiváltságosok, csókosok, akik bódékat kaptak a fürdőn belül és zsírosra kereshették magukat nyáron. A szállásoltatóknál is voltak, akik nagyobb százalékban kaptak kedvezményt” – emlékeztetett.

Barczi Dániel képviselő viszont felhívta a figyelmet arra, hogy az egyenlő feltételek hangoztatása hazugság, ugyanis a fürdő csak azokkal hajlandó szerződést kötni, akik rendelkeznek egyedi azonosítóval (IČO).

Az egész plénumon rengeteg minden elhangzott még, például szót ejtettek a fürdőnél lévő sétány (promenád) mellett a hotelekhez bevezető út problémájáról, amely kapcsán keresik a megoldást, hogyan lehetne kétsávossá tenni. Emellett viszont Varga Márta, a szállásoltatók szövetségének elnökégi tagja tolmácsolta a legkonstruktívabban a szövetség álláspontját, miszerint szeretnének értelmesen kommunikálni és megoldást találni, mivel a jelenlegi helyzet nyilván senkinek sem kedvez.

„Hogy mit javított meg a fürdő, azt mi nem tudjuk kiértékelni, amit viszont igen, az az, amit a vendégeink mondanak, hogy a fürdőben ugyan jól érzik magukat, de a beléptetőrendszere nem működik. Megmondták, hogy régen bementek, feltöltötték az órájukat, és tudtak vele fizetni. Az utóbbi három évben a szállásadók nem szorgalmazták a fürdőt, hogy kedvezményeket adjon, elfogadtuk, amit kínált. Most is elfogadjuk” – szögezte le, hozzátéve, azt viszont nem szeretnék napi szinten oldani, hogy a vendégeiknek mindenhol külön kell fizetnie, és hogy folyton vissza kell rohangálniuk a recepcióra, mert valami nem működik, majd össze-vissza irányítgatják őket.

„Vannak hibák és egyelőre nem oldódnak. Ez nem jó reklám sem nekünk, sem a fürdővendégeknek” – húzta alá.

(SzT)