Nem tudott kicsengetni holmi 100 ezer eurót, ezért jobban ráfázhat a korábbi speciális ügyész

2023. július 11. - 17:30 | Belföld

Könnyen megeshet, hogy meghosszabbítják egy évvel az egykori speciális ügyész, Dušan Kováčik nyolcéves börtönbüntetését.

Nem tudott kicsengetni holmi 100 ezer eurót, ezért jobban ráfázhat a korábbi speciális ügyész
Fotó: TASR

Ennek oka, hogy a jogerős ítélet kihirdetését követően, több mint egy év elteltével sem fizette ki a bíróság által kirótt 100 ezer eurós pénzbeli büntetést.

A 100 ezer eurós büntetés az ítélet része volt, amelyet tavaly májusban hirdetett ki a Legfelsőbb Bíróság, és amely alapján nyolc évre rács mögé küldték a korábbi speciális ügyészt.

A Specializált Büntetőbíróság szóvivője, Katarína Kudjaková is megerősítette, hogy a pénzbüntetést mostanáig nem fizették ki.

A SME napilap szerint Kováčik eredetileg azt akarta, hogy a büntetést részletekben fizethesse ki. Azt javasolta, hogy két hónapon belül befizet 30 ezer eurót, a fennmaradó 70 ezret pedig két éven belül törlesztené. Pamela Záleská bírónő ezt elutasította, és felszólította Kováčikot, hogy 15 napon belül fizesse ki a teljes összeget.

Ez azonban egészen mostanáig nem történt meg, és bár már jó ideje letelt a 15 nap, Kováčiknak még mindig van ideje kifizetni a büntetést, ezt állítja legalábbis a jogi képviselője. Erik Magál szerint védence azért nem fizetett, mert lefoglalták a vagyonát. Kováčik a bíróságon arra panaszkodott, hogy a felesége pénz nélkül maradt.

Kováčik a múltban a legjobban fizetett köztisztviselők közé tartozott, és ő maga is többször hangoztatta a bíróságon, hogy ilyen jó fizetés mellett nem szorult rá kenőpénzre. A Transparency International Slovensko adatai szerint csak 2019-ben 109 ezer eurót keresett. Szintén híressé vált az ügy, miszerint Kováčik 2017-ben 204 ezer euró készpénzt helyezett be a bankszámlájára. Később az akkori speciális ügyész azzal védekezett, hogy a pénzt a testvérétől kapta kölcsönbe, és a fiának vett rajta házat.

Kováčikot tavaly májusban ítélték el korrupciós ügyben 50 ezer euró kenőpénz elfogadása és információszivárogtatás miatt, jelenleg 8 éves szabadságvesztését tölti. Már több mint két éve rács mögött van, mivel a nyomozás alatt is vizsgálati fogságban volt.


(parameter)