Nem tudott kőzetmintát venni a marsi talajból a Perseverance marsjáró

2021. augusztus 8. - 14:37 | Tech

Nem tudott kőzetmintát venni és a gyűjtőcsőbe tárolni a Perseverance marsjáró, amely pénteken fúrta meg először a vörös bolygó talaját, hogy kőzetet gyűjtsön - derült ki a Földre küldött adatokból.

Nem tudott kőzetmintát venni a marsi talajból a Perseverance marsjáró
Fotó: NASA

A Mars-misszió tudóscsoportja az adatok elemzésén dolgozik, hogy kiderítse a sikertelenség okát. A Perseverance fúrója működött, de a gyűjtőcsőbe nem került semmilyen kőzet - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

A rover, amelyen 43 titánból készült gyűjtőcső van, jelenleg a Jezero-kárter feltárásán dolgozik. Itt kezdte meg kőzet és regolit gyűjtését, ujjnyi nagyságú minta nyerését a marsjáró.

"Ugyan nem ilyen eredményt reméltünk, mindig van kockázata egy korábban soha nem alkalmazott módszernek" - közölte Thomas Zurbuchen, a tudományos misszió igazgatója.

A kutatók a Perseverance robotkarján lévő egyik kamerával fogják megvizsgálni a fúrt lyuk belsejét, hogy lássák, mi van benne" - mondta Ken Farley, a projekt tudósa. Lehetséges, hogy találnak benne összetört kőzetet, de az is lehet, hogy a kőzet porrá zúzódott - tette hozzá.

A kutatási program 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő, ezek a tervek szerint néhány év múlva érkeznek vissza a Földre elemzésre. A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót egy éve indították útjára Floridából. A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.


MTI