Nem tudták bizonyítani, hogy Soros pénzén akarták megdönteni az államot a Tisztességes Szlovákiáért aktivistái

2019. február 11. - 08:48 | Belföld

Egy névtelen bejelentést követően tavaly ősz óta vizsgálódott a rendőrség, az ügyész végül ejtette a témát.

Nem tudták bizonyítani, hogy Soros pénzén akarták megdönteni az államot a Tisztességes Szlovákiáért aktivistái
Fotó: TASR

Tavaly októberben ismeretlen személy büntető feljelentést tett a rendőrségen a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom aktivistái ellen. A feljelentésben az állt, hogy az aktivisták a milliárdos Soros György pénzén akarták megdönteni az államot.

A NAKA sorban kezdte kihallgatni a kezdeményezés mögött álló aktivistákat, elsősorban a bankszámláikra és a hozzájuk köthető pénzáramlásokra összpontosítottak. Az aktivisták ezt zaklatásnak és megfélemlítésnek tartották, a rendőrség ezzel szemben azt állította, hogy korrupció gyanújával nyomoznak és akiket kihallgatnak, lehetséges károsultak.

A nyomozók érvei azonban egyre megdőltek, ahogy nyilvánosságra kerüültek a kihallgatások eredményei. A speciális ügyészségnél az is felszínre került, hogy az egyik emberük vétkezett, emiatt pedig az egész ügyet a járási ügyészségre helyezték át. Időközben menesztették funkciójából Peter Hraškót, a NAKA igazgatóját, amiért pontatlanul tájékoztatta minderről Milan Lučanský országos rendőrkapitányt.

Járási szinten végül már nem állami fordulatot vizsgáltak, és nem is korrupciót, hanem adózással kapcsolatos bűntényeket, de végül ezt is ejtették. A járási ügyészség nem talált semmilyen bűncselekményre utaló nyomot.

(TASR/Markíza)