Nem tűnik korrektnek a nyitrai jobbközép pártok nyomulása

2017. október 10. - 20:48 | Régió

Nem korrekt a jobbközép pártok hétfői felhívása, hogy a Nyitrai kerületben egyetlen demokratikus jelöltként Ján Greššo induljon a soronkövetkező megyei választásokon – nyilatkozta portálunknak a Híd Nyitra megyei elnöke. 

Nem tűnik korrektnek a nyitrai jobbközép pártok nyomulása
Nyitrán Uhrík a mumus (fotó: tasr)

Bastrnák Tibor arra a sokpárti kezdeményezésre reagált, melyben egyebek mellett az SaS, az OĽaNO, a KDH, a NOVA és az OKS felszólította a kormánypártokat, hogy támogassák a nyitrai Andrej Bagar Színház igazgatóját. Ezzel a lépéssel szerintük meggátolható a szélsőséges erők előretörése, úgy, ahogy az Besztercebányán is megtörtént. A közép-szlovákiai megyében a fasiszta nézetei miatt hírhedt Marián Kotleba ellen fogtak össze a pártok, sorra mondtak le a gyengébb jelöltek a helyi erős ember, Ján Luntner javára.

Bastrnák úgy véli, a korrekt lépés az lett volna, ha az összes demokratikus erő egy közös közvélemény-kutatást végeztetett volna, ami alapján megállapítást nyerne, ki a legnépszerűbb jelölt Nyitra megyében. A Híd parlamenti képviselője ilyen közös felmérés lebonyolítását követően látná értelmét a legerősebb jelölt mögötti felsorakozásnak, ahogy az Besztercebányán is történt. Így viszont őszintétlen a jobbközép tömörülések kezdeményezése.

Mint ismeretes, a Híd beállt a Smer és az SNS által támogatott Milan Belica mögé, aki már 16 éve tölti be a megyei elnöki tisztséget.

Nyitra megyében Belicán és Greššán kívül Farkas Iván (MKP) és a szélsőségesnek elkönyvelt Milan Uhrík (Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko) is megküzd a megyeielnök pozícióért november 4-én. Farkast is meg szerettük volna kérdezni, miként látja a demokratikus ellenzék kezdeményezését. Ennek érdekében többször is kerestük őt a nap folyamán, de a Nyitrai Megyei Önkormányzat MKP-s frakcióvezetője elérhetetlennek bizonyult.

(sárp)