Nem úgy szavaztak a Kuciak-per bírói, ahogyan az a sajtóban megjelent

2020. szeptember 8. - 15:00 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság elnöke, Ján Hrubala azt állítja, hogy a Kuciak-gyilkosság ügyében illetékes szenátus bírái nem úgy szavaztak Marián Kočner és Alena Zsuzsová felmentéséről, ahogyan az korábban a sajtóban megjelent.

Nem úgy szavaztak a Kuciak-per bírói, ahogyan az a sajtóban megjelent
Ján Hrubala, a Specializált Büntetőbíróság elnöke (Fotó: TASR)

Miután a Specializált Büntetőbíróság szeptember 3-án felmentette Kočnert és Zsuzsovát, a Denník N szellőztette meg azt az információt, miszerint az szenátus elnökét, Ružena Sabovát két kollégája szavazta le az ítélethozatal előtt. A sajtó ezt követően tényként kezelte, hogy míg Sabová Kočnerék bűnössége mellett volt, addig két más véleményen lévő kollégája - Ivan Matel és Rastislav Stieranka - gátolta meg azt, hogy a vádlottakat elítéljék.

Ezeket az információkat cáfolta most meg Ján Hrubala, a Specializált Büntetőbíróság elnöke. Hrubala sajtóközleményben adott hangot annak, hogy Ružena Sabová szeptember 7-én közölte vele: tévesek a médiában megjelent azon információk, melyek a szenátusban történt - egyébként titkos - szavazás körülményeit részletezték.

"A bírónő egyúttal megkért arra, hogy akadályozzam meg az ügyiratról szóló valótlan információk terjedését. Hangsúlyozom, hogy a törvény szerint az ítéletről történő szavazás a büntetőügyekben titkos. A bizonyos médiumokban megjelenő spekulációk arról, ki hogyan szavazott, jelentősen és törvényes alap nélkül sértik az érintett bírák személyes és professzionális életét. Ezért arra kérem a sajtó képviselőit, a továbbiakban tartózkodjanak a nem alátámasztott értesülések terjesztésétől"

- áll a Specializált Büntetőbíróság elnökének közleményében.

(parameter)