Nem vagytok holmi kisebbség? De remélhetőleg igen!

Barak László | 2022. január 25. - 18:18 | Vélemény

Azért az igencsak komoly mutató bizonyos szlovmagy (felvidéki) emberpéldányok szellemi képességeinek tekintetében, hogy képesek duzzogva kioktatni akár az államfőt is. Per pillanat kapásból, azaz gondolkodás nélkül röfög belőlük kifele az agresszív kismalac, merthogy Zuzana Čaputová kisebbségivé degradálta őket. Mármint szerintük! Mert közösségi oldalán arra merészelte figyelmeztetni a kormány illetékeseit hogy a népszámlálás eredményeit a „nemzeti kisebbségek” javára szíveskedjenek értelmezni… 

Nem vagytok holmi kisebbség? De remélhetőleg igen!
Fotó: TASR

Az elnökasszony indoklásként kifejti, a kisebbségek képviselői egyelőre bizonytalanságban kénytelenek élni, mert az állami szervek eddig nem nyilatkoztak, milyen módszerrel összegzik majd a nemzetiségre vonatkozó adatokat. Zuzana Čaputová posztjában aláhúzza, hogy népszámlálás vonatkozó adatai bizonyítják, Szlovákia lakosságának jelentős hányadát a nemzeti kisebbségek teszik ki. Egyszersmind rámutat, hogy 300 000 lakos élt a második nemzetiség megadásának lehetőségével.

A két adat összeadásának azért van komoly jelentősége, mert a nemzetiségre vonatkozó adatok alapozzák meg a kisebbségi jogok érvényesítésének lehetőségét, kultúrájuk, közművelődésük fejlesztését, illetve az anyanyelvhasználatot.

A szlovákiai magyarok esetében például a magyar nemzetiséget megjelölők száma 422,1 ezer volt, ami a lakosság 7,75 százaléka. Második nemzetiségként pedig 34 ezren tüntették fel a magyart, vagyis a két számot összeadva mintegy 456 ezren tartják magukat legalább részben magyarnak.

Lehet persze a szóban forgó népszámlálási adatokra sokféleképpen reagálni. Úgy is például, ahogy eddig. Szétsopánkodjuk az eredmény, illetve az eredménytelenség okait szinte minden szinten… Szokás szerint a mindenkori ellenségre, a TUDJUKKIKRE hárítva azokat! Ahelyett, hogy legalább megpróbálnánk végre felismerni önmagunkat a saját piszkunkkal összemaszatolt tükörben…

Sokkal egyszerűbb azonban kikérni magunknak akár magától az államfőtől, hogy márpedig minekünk ősidők óta a Tátra a magyar nemzet legmagasabb oltára, és egyáltalán nem vagyunk holmi kisebbség és punktum…!

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: