Nem váltanák le a WHO elnökét

2021. szeptember 25. - 09:08 | Külföld

Németország és Franciaország pénteken közölte, hogy más európai uniós országok mellett az etióp Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz jelölik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának tisztségére.

Nem váltanák le a WHO elnökét
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz nemrég válságkezelési kitüntetést adott át Angela Merkelnek (Fotó: TASR/AP)

Ez az első alkalom, hogy az ENSZ egészségügyi ügynökségének vezetői posztjára nem a hazája ajánl egy jelöltet.

A főigazgató az elmúlt 19 hónapban a szervezetnek a koronavírus-járványra adott válasza miatt került reflektorfénybe - ez a korszakos válság minden mást háttérbe szorított a 2017-ben kezdődött hivatali ideje alatt.

A WHO következő főigazgatójának megválasztására, amely ötéves megbízatással jár, az ügynökség következő, májusi éves közgyűlésén kerül sor.

Gebrejeszusz összeütközésbe került a Nobel-békedíjas Abij Ahmed Ali etiópiai miniszterelnök kormányával, mert nyíltan beszélt a gyilkosságokról és más emberi jogi visszaélésekről a szülőföldjén, Tigré régióban. A főigazgató korábban a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezető tisztségviselőjeként dolgozott, amely egykor az Etiópiát irányító koalíció meghatározó tagja volt, de amelyet a nemzeti kormány ma már terrorista csoportként tart számon.

Gebrejeszusz az előző etióp kormányban egészségügyi és külügyminiszter is volt.

Sokan támogatják

Franciaország és Németország genfi ENSZ-intézményeknél működő diplomáciai képviseletei Twitter-oldalukon jelentették be, hogy támogatják Tedroszt, miután csütörtökön lejárt a határidő a főigazgatói posztra jelölésre.

A WHO honlapján közölte, hogy novemberig nem tervezi a jelöltek teljes listájának bejelentését, de egyes diplomáciai tisztviselők azt rebesgették, nem biztos, hogy lesz konkurenciája a jelenlegi főigazgatónak.

Egy genfi diplomáciai tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt, elmondta, hogy 15 másik európai uniós tag csatlakozott Gebrejeszusz jelöléséhez.

Macharia Kamau, az Etiópiával szomszédos Kenya külügyminisztériumi főtitkára a Twitteren azt közölte, hogy országa támogatja Tedrosz Gebrejeszuszt, az első afrikait a WHO élén.

"Kenya támogatja a kulcsfontosságú globális egészségügyi világszervezet példaértékű afrikai vezetőjének újraválasztását, és ennek megvalósításáért fog dolgozni"- írta.

A Gebrejeszusz vezette WHO-t tavaly éles kritika érte az amerikai Trump-kormányzat részéről. Azt vetették a szemére, hogy a COVID-19-re való reagálás során súlyos hibákat követett el, és túlságosan dicsérte Kínát a járvány korai szakaszában.

(MTI)