Nem vár tovább az Összefogásra az MKP és a Híd, megállapodtak, hogy ketten hoznak létre egy közös pártot

2021. február 5. - 13:44 | Belföld

Befagytak a hárompárti tárgyalások az MKP és a Híd szerint, a két párt nem vár tovább az Összefogásra a közös párt megalapításával. Az új szervezetbe várnak minden „olyan politikai és társadalmi szereplőt, aki az egységes képviseletben érdekelt”.

Nem vár tovább az Összefogásra az MKP és a Híd, megállapodtak, hogy ketten hoznak létre egy közös pártot
Fotó: TASR

Megunta az Összefogás időhúzását az MKP és a Híd, pénteken bejelentették, hogy ketten hozzák létre az új magyar, reményük szerint egységes pártot.

„Be kell látnunk, az MKP és a Híd januári kompromisszumos javaslatai nem jelentettek elmozdulást a hárompárti megegyezés irányába, és a folytatódó tárgyalások sem vezettek eredményre.

A polgárok azt várják tőlünk, hogy az elhúzódó tárgyalások helyett, a mindennapi problémáikra kínáljunk megoldást” - írják pénteken kiadott közleményükben.

Abban bíznak, hogy a kettőjük által létrehozott új párt az egységes magyar politizálás alapja lehet Szlovákiában.

„Amellett, hogy ez a két párt rakja le Szlovákiában az új magyar politizálás szervezeti alapjait, a célunk továbbra is az, hogy minden olyan politikai és társadalmi szereplő, aki az egységes képviseletben érdekelt, részese lehessen” – írják a nyilatkozatban.

Elismerik, hogy az almúlt tíz év szlovákiai magyar politikájára éppen ennek a két pártnak a versengése nyomta rá legjobban a bélyegét, de ezen tovább akarnak lépni. „ A szlovákiai magyarságot ez a két párt osztotta meg tíz éven át. Amit mások elválasztottak, azt mi most összekötjük. Tanuljunk a tegnapból, ma pedig dolgozzunk a holnapon” - írják a nyilatkozatban.

A párt legfontosabb feladatának a szlovákiai magyarság és Szlovákia déli régióinak képviseletét tartják. „Jövőképünk középpontjában továbbra is a Szlovákiában élő magyar közösség megmaradása, gyarapodása, valamint egy erős, magabiztos Dél-és Kelet-Szlovákia áll” – írják a nyilatkozatukban.

Az Összefogás a közösségi oldalán reagált a helyzetre. A párt sajnálja, de elfogadja a döntést, és utalva a két tömörülésre azt állítja, "mi továbbra is várjuk vissza őket a tárgyalóasztalhoz". Az Összefogás kész a "következő parlamenti választások előtt a felvidéki előválasztáson való megmérettetésre, hogy az egyetlen magyar lista összetételéről és sorrendjéről a választók dönthessenek".

- lpj -