Nem várt pofon érkezett a sitten ülő adócsaló celebtől Gabriela Matečnának

Korrupcióval gyanúsította meg a börtönből Gabriela Matečná földművelésügyi minisztert Mikuláš Vareha, az adócsaló zempléni kiskirály.

Nem várt pofon érkezett a sitten ülő adócsaló celebtől Gabriela Matečnának
Mikuláš Vareha (Fotó: TASR)

A betűzőszúk ügyében kiszabott 12 éves börtönbüntetését töltő Vareha a kisszebeni (Sabinov) börtönből írt büntető feljelentést az SNS-be nemrég belépett Matečná ellen. Köztisztviselői hatalommal való visszaéléssel és korrupcióval gyanúsította meg őt egy olyan ügy kapcsán, mely még akkor történt, amikor a mai miniszter a Szlovák Földalap igazgatója volt.

A Legfőbb Ügyészségnek címzett beadványában 2005-be kalauzol vissza, amikor cége, a kistoronyai (Malá Trńa - Tőketerebesi járás) Galafruit & CO bérleti szerződést kötött 360 hektárnyi termőföld bérléséről a Tőketerebesi járásban a Matečná vezette Szlovák Földalappal.

A termőföld akkor ismeretlen tulajdonosok kezében volt, a bérléséről pedig Vareha állítása szerint 2025-ig érvényes szerződést kötöttek. Egy 2013. augusztus 9-i keltezésű, de csak októberben kézbesített levél alapján azonban a földalap Vareha szavai szerint minden előzetes figyelmeztetés nélkül visszalépett a szerződéstől. "Sehol nem volt feltüntetve, mikor és hogyan történt olyan cselekmény, amely feljogosította a szerződéstől való visszalépéshez. Ráadásul azt kérték a Galafruittól, hogy október végéig, azaz 23 nap alatt tegye rendbe és adja át a termőföldeket" - emlékeztet.

Hozzáteszi, hogy válaszlevelében akkor a cége rámutatott, hogy 40 millió eurót költöttek gyümölcsfák kiültetésére, kerítés és öntözőrendszer kiépítésére és egyebekre. Emellett közölték azt is, hogy egy bodrogszerdahelyi cég képviselői a szerződéstől való visszalépést tartalmazó levél kézbesítése után elkezdték levagdosni a zárakat ezeknél a bekerített termőföldeknél. "Később tudtuk meg, hogy ezzel a céggel kötött szerződést a földek bérléséről a földalap. A cég egyik társtulajdonosa egy késmárki polgári társulás, mely mögött Gabriela Matečná nagybátyja áll" - fogalmazott.

Vareha állítása szerint a gyümölcsösökben jó termésre számítottak, de amint a cég elfoglalta a területet, kiásta a fákat a földből. "Információim szerint erre az euróalapokból kapott pénzt, ahogy arra is, hogy új fákat ültessen, ami minimálisan ellentmond az ilyen támogatás odaítélésével kapcsolatos alapelveknek" - szögezi le.

Vareha úgy véli, Gabriela Matečná köztisztviselőként törvénytelenül állt el a szerződéstől, mégpedig azért, hogy egy hozzátartozója számára kijátszhassa azt.

Június 12-én érkezett meg a beadvány a Legfőbb Ügyészségre - erősítette meg Anna Predajňová szóvivő, hozzátéve, a törvény által előírt módon foglalkoznak vele.

(SME)