Nem vásárol orosz Szputnyik V vakcinát a kormány, a Za ľudí megvétózta Matovič tervét

2021. február 18. - 19:31 | Belföld

Újabb konfliktus körvonalazódik a kormánykoalícióban, Igor Matovic kormányfő szerint a Za ľudí akadályozza a hatékony védekezést a járvány ellen. Állítólag 80 ezer ember számára elég vakcinát vehettünk volna az oroszoktól

Nem vásárol orosz Szputnyik V vakcinát a kormány, a Za ľudí megvétózta Matovič tervét
Fotó: TASR

Megvétózta a Za ľudí a kormány vakcinavásárlási tervét. Veronika Remišová pártja nem ért egyet az orosz vakcina felhasználásával, amíg az nem rendelkezik megfelelő uniós engedélyekkel.

A kormány csütörtök délután tárgyalt a vakcinavásárlásról, de a beszerzéshez szükséges határozatot nem tudta elfogadni.

„Oltani kell! Gyorsan kell beoltani az embereket"- hangsúlyozta az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí, majd hozzátette, a Szputnyik V vakcinával történő oltás teljesen önkéntes alapon működne. Az egészségügyi miniszter hossszan sorolta azoknak a szakértőknek és intézményeknek nevét, akik támogatják a az oltóanyag mielőbbi felhasználását, Krajčí szerint akár regisztráció nélkül is.

A miniszterelnök sajnálja, hogy koalíciós partnerük a legerősebb fegyvert, a vétót vette elő.

„Koalíciós partnerünk a Za ľudí gyakorlatilag azt mondta: Szó sem lehet az orosz vakcináról, mi megvétózzuk!” – húzta alá Igor Matovič.

Szerinte kompromisszumos javaslatot terjesztettek a kormány elé, a vakcinát csak akkor használták volna, ha a szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal vagy az uniós Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi használatát. A vakcina beadása önkétes lett volna, és külön erre a célra létesített oltóközpontokban adták volna be az embereknek.

A kormányfő szerint már már jövő héten megérkezhetne Oroszországból mintegy 80 ezer ember beoltására elég vakcina, vagyis 160 ezer adag. Azt is kijelentette, hogy egy felmérés szerint az emberek nagy része kész lenne beoltatni magát az orosz vakcinával.

Remišová szerint nem akarják kísérleti nyulakként használni az embereket

„Nem akarjuk, hogy a kormány kísérleti nyulakként kezelje a lakosságot, minden vakcinát, amit Szlovákiában használunk, rendes, szigorú eljárással az Európai Gyógyszerügynökségnek kell engedélyeznie – indokolta az orosz vakcina elutasítását Remišová. –

Ha az unióban gyártott vakcinák esetében megvárjuk a hosszadalmas engedélyezési folyamatot, akkor ezt be kell tartani minden más vakcina esetében is.”

Szerinte bármilyen vakcinát lehet használni Szlovákiában, ha az átment a szigorú engedélyezési folyamaton.

Remišová szerint nem pontosan idézte Krajčí a szakvéleményeket sem, amelyekre a kormány hivatkozik.

„Sok olyan szakvélemény volt, amely abban az esetben engedélyezte volna a vakcinát, ha az teljesíti a regisztráció minden törvényi és formális feltételét” - magyarázta Remišová.

A kormány ne hivatkozzon Magyarországra, Krajčí ne bújjon a kormányhatározat mögé

A Za ľudí nem ért egyet a kormányhatározatnak azzal a részével sem, amely a vakcina Magyarországi engedélyezésére hivatkozik. „Abból indulunk ki, hogy a vakcinát csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezheti, a magyarországi engedélyezésre való hivatkozás nem állja meg a helyét, az csak arra szolgál, hogy egy nem engedélyezett vakcinát használjunk Szlovákiában” - magyarázta Mária Kolíková igazságügyi miniszter az engedélyezés jogi hátterét.

Azt elismerte, hogy az ideiglenes engedélyt Marek Krajčí egészségügyi miniszter is megadhatja, de ehhez felesleges a magyarországi engedélyre való hivatkozás.

„Százezer embernek nem lehet beadni vakcinát rendes regisztráció nélkül. Ha ezt az egészségügyi miniszter engedélyezni akarja saját hatáskörében, miniszteri engedéllyel, akkor ezt megteheti, de ebben az esetben nem takarózhat a kormányhatározattal” – jelentette ki Remišová.

Remišová szerint az sem biztos, hogy a vakcina csakugyan megérkezne jövő héten, mivel a kormány ülésén nem kapott hiteles információt arról, hogy az orosz fél egy héten belül képes lenne nagyobb mennyiséget szállítani.

Remišová nem hisz Matovič állítólagos felmérésének sem.

„Kétlem, hogy a kérdést úgy tették fel, hogy: Beoltatná magát a nem regisztrált Szputnyik V vakcinával?” - jelentette ki a Za ľudí elnöke.

Az SaS a kormányülés után még nem mondott véleményt az orosz vakcina megvásárlásáról, korábban azonban a párt által jelölt külügyminiszter a Za ľudíhoz nagypon hasonló állásponton volt: Ivan Korčok sem akarta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélye nélkül vásároljunk belőle.

- lpj, SzC, aktuality.sk -