Nem veszélyezteti a Galápagos-szigetek teknőseit a vulkánkitörés

2018. június 29. - 11:31 | Tech

Nem veszélyezteti a Galápagos-szigetek teknőseit az Isabela-szigeten lévő Sierra Negra vulkán kitörése.

Nem veszélyezteti a Galápagos-szigetek teknőseit a vulkánkitörés
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A vulkánkitörés nem okozott nagy károkat az Isabela-sziget növény- és állatvilágában. A Sierra Negra által kilövellt láva megkímélte az óriásteknősöket és az egyedülálló szárazföldi leguánokat, nem érintette az állatkolóniák életterét - közölte a Galapagos Nemzeti Park hatósága.

A vulkán aktivitása a keddi kitörés óta fokozatosan csökken, de még tart - jelentette az ecuadori geofizikai intézet. A vulkán térségét ideiglenesen lezárták, a sziget többi részén azonban nem korlátozták a turizmust.

A Sierra Negra a sziget öt aktív vulkánjának egyike. A mintegy 1124 méter magas vulkán tíz kilométer átmérőjű krátere az egyik legnagyobb a világon. Legutóbb 2005-ben tört ki.

A sziget fő települését, a 2500 lakosú Puerto Villamilt nem érintette a vulkánkitörés.

Az Isabela 4500 négyzetkilométeres területével különleges flórája és faunája miatt az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Galapagos-szigetcsoport legnagyobb tagja. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 1978-ban vette fel a listára a természeti örökségek kategóriájában a közigazgatásilag az ezer kilométer távolságra lévő Ecuadorhoz tartozó szigetcsoportot.

(MTI)