Nem vicc: Horthy-szobrot avatnak hamarosan a hodosi templomkertben!

2017. október 10. - 17:10 | Régió

A történelmileg minimálisan ellentmondásos, de inkább negatív megítélésű Horthy Miklós magyar kormányzóként asszisztált a zsidók deportálásához, a Nemeshodosi Református Egyházközség Presbitériuma mégis „megkülönböztetett tisztelettel kíván megemlékezni” róla.

Nem vicc: Horthy-szobrot avatnak hamarosan a hodosi templomkertben!
Horthy Mikós - Forrás: Wikipédia

Kis-Csáji Julianna hodosi lelkész asszony hozta létre a Facebookon azt az eseményt, melyből értesülhettünk arról, hogy a Dunaszerdahely melletti kisközség református templomának kertjében mellszobrot kívánnak állítani a magyar kormányzónak.

A meghívóban az áll, hogy október 29-én, vasárnap a 11 órás istentisztelet után történik majd az aktus egy ünnepi megemlékezés keretén belül. Horthy halálának 60. évfordulójára emlékeznek, ami egyébiránt február 9-én volt.

A mellszobrot a Horthy Miklós Társaság elnöke, Zetényi-Csukás Ferenc adományozza az egyházközségnek. Elsőként hozzá fordultunk, hogy milyen apropóból, illetve terveznek-e más szlovákiai településen is hasonlót cselekedni, ám ő a lelkésznőhöz irányított bennünket, mondván, ők „így egyeztek meg”.

Ezután kerestük a lelkész asszonyt, ő azonban elég tömören válaszolt telefonon portálunknak:

„Mivel a Paramétertől van, én annyit mondok csak, hogy a Paraméternek nem nyilatkozok, mégpedig azért nem, mert nem 1989-et írunk.”

Mikor arra kértük, hogy magyarázza meg, mit ért ez alatt, elbúcsúzott.

Érdeklődtünk Balódi Lászlónál, Hodos polgármesterénél, hogyan vélekedik a tervezett aktusról. Kifejtette, hogy ehhez az önkormányzatnak semmi köze nincs, egyúttal elhatárolódik attól, amit terveznek.

Mint mondta, amennyiben egy építményről van szó, akkor annak méretétől függően engedélyköteles a szoborállítás, csakhogy semmilyen erre vonatkozó kérvény nem érkezett még be a községházára.

A meghívóból nem derül ki, hogy a mellszobor szilárd talapzaton áll-e majd, vagy csak ideiglenesen, egy koszorúzás erejéig, így a jogi oldalát pillanatnyilag nehéz firtatni. Van viszont egy másik oldala, mégpedig, hogy ki szerepel azon a szobron.

„Meglepődve fogadtuk ezt az információt, és ugyan nem a község telkén tervezik az eseményt, adasson meg az önkormányzatnak, hogy hozzászóljon ahhoz, ami a területén történik.

Nem kívánom eljátszani a történészt, hogy minősítsem Horthy Miklós személyét, de minimálisan nem tartom helyénvalónak, hogy Európában, ahol próbálunk közelíteni egymáshoz, éppen ilyen személyiségekre emlékezzünk, akik ellentmondásosak” – húzta alá.

Kikértük a pozsonyi református egyházmegye véleményét is, amelyhez a hodosi egyházközség is tartozik. Somogyi Alfréd esperes érdeklődésünkre úgy reagált, hogy nem egy politikusnak állítanak szobrot, hanem „a 20. század egyik kiemelkedő református emberének”.

Úgy véli, Horthy Miklós azok számára ellentmondásos, akik ellentmondásosként kívánják feltüntetni.

„Reformátusságában és az egyházhoz való viszonyában semmi ellentmondásosság nem volt. Egy református embernek állítanak szobrot, aki a 20. században a református egyháznak egy kiemelkedő világi embere volt” – szögezte le.

Mivel ahogy már említettük, Horthy szerepe a történelemben eléggé megosztó, még tovább mentünk, és érdeklődtünk Fazekas László református püspöknél is, mi a véleménye minderről. Ő nem tudott a tervezett szoboravatóról, és annyit közölt, hogy a napokban reagál a cselekményre, amint megismeri annak részleteit és körülményeit.

Balódi László szerint azonban nem elegendő indok az, hogy Horthy református hívő volt.

„Feltenném a kérdést, hogy nem akad Hodos történetében például egy korrekt, dolgos, igazságos református tiszteletes, akiről a templomkertben meg tudnánk emlékezni? Ne importáljunk Hodosba olyan személyeket, akik keményen megosztják az embereket, ugyanis ez feleslegesen felkorbácsolja az indulatokat!” – vélekedett.

Az elmúlt években Magyarországon egyfajta divat lett emlékműveket állítani Horthy Miklósnak, ami országszerte különböző, a civilektől a kormányig terjedő szintű tiltakozást váltott ki. Most ez begyűrűzni látszik ide is. Hogy érdekel-e ez bárkit is? Az majd kiderül, mindenesetre a Horthy Miklós Társaság által létrehozott másik, ezzel kapcsolatos Facebook-eseményen közlik, hogy buszjáratot indítanak Budapestről Hodosba.

(SzT)