Nem viccel a cseh kormány, további több tucat orosz diplomatát utasít ki Prágából, május végéig kell távozniuk!

2021. április 22. - 16:25 | Külföld

Csehország további orosz diplomatákat utasít ki Prágából, miután Oroszország nem teljesítette Prága azonkövetelését, hogy csütörtök délig engedélyezze a Moszkvából korábban kiutasított cseh diplomaták visszatérését munkahelyükre.

Nem viccel a cseh kormány, további több tucat orosz diplomatát utasít ki Prágából, május végéig kell távozniuk!
Fotó: TASR

"A Prágában dolgozó orosz diplomaták számát hozzáigazítjuk a jelenleg Moszkvában dolgozó cseh diplomaták számához" - közölte Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter csütörtökön délután Prágában sajtóértekezleten.

Kulhánek szerint a mintegy 70 oroszo diplomatát érintő cseh döntés azonnal érvényes, és az orosz félnek május végéig kellene hazarendelnie a Prágában dolgozó diplomatáit.

A cseh sajtó szerint a hétvégi kölcsönös kiutasítások után Prágának öt diplomatája van Moszkvában, míg Prágában mintegy hatvan orosz diplomata dolgozik.

Ez a cseh-orosz diplomáciai konfliktus a két halálos áldozattal járó 2014-es vrbeticei robbanás kivizsgálásával lenne összefüggésben, ami miatt Prága kiutasított 18 orosz diplomatát és amire Moszkva egy nappal később reagált is.

A szlovák határhoz közeli Vrbětice falu melletti lőszerraktárban hét éve 50 tonnányi lőszer semmisült meg és a cseh hatóságok szerint mostanában állt össze a kép, hogy a robbanás mögött a Szergej Szkripalt három esztendeje megmérgező orosz ügynökök állhatnak.

idnes.cz/mti/para